TNBT

Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Как съвременните технологии помагат на пчеларите?

Сергей Петров, основател на Pollenity, Бизнес среща, 26.02.2019

Един от основните проблеми при отглеждането на пчели е липсата на достатъчно информация по темата. Това каза Сергей Петров, основател на Pollenity, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Гостът разказа, че идеята за стартъпа Pollenity, който решава част от проблемите на пчеларите, се заражда през 2013 г., а началото му става факт 2 години по-късно.

Основната част на това да създадеш нещо смислено е да питаш как всъщност то трябва да работи при крайния потребител... В началото смятахме, че пестицидите са най-големият проблем на пчеларството. Накрая установихме, че основното затруднение произтича от факта, че проблемите в кошерите няма как да бъдат открити навреме без отварянето им. Компанията има решения именно в тази насока“.

Петров разказа, че благодарение на софтуер в кошера Pollenity прави възможно установяването на това какво се случва в него без да е необходимо той да се отваря.

Според зададените критерии технологията измерва температурата, звука и др. показатели в кошера по няколко пъти на ден. След това се прави акустичен анализ, на чиято база се създава нещо като речник между пчелите и хората“.

Екипът на компанията е от 6-ма души, като всеки от тях има своята собствена роля в него, добави Петров.

Екипът е малък, защото за него от основна важност е да работи като една добре смазана машина, да изповядва една и съща идеология и да има една и съща мисия, а откриването на подходящия човек не винаги е толкова лесно“.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес среща