Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Изкуството да създаваш интериорен дизайн на автомобили

Атанас Вилнер, собственик на студио за автомобилен дизайн "Vilner", Бизнес среща, 04.02.2019

Ние от студио за автомобилен дизайн Vilner правим редизайн на това, което е вътре в автомобила. Създаваме идеен проект – първоначално го рисуваме и визуализираме, съобразяваме се с изискванията на клиенти за комбинации и материали, и впоследствие произвеждаме проекта. Това сподели Атанас Вилнер, собственик на студио за автомобилен дизайн Vilner, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Идеята за създаване на студио Vilner се роди, създавайки волан за моя автомобил чрез услуги и оборудване от мой познат, който се занимаваше с кожи. Първо предлагах тези услуги на приятели. Всичко, което правихме в началото, бе да разглобяваме готови продукти, виждайки как се правят, за да може да го повторим. Дейността представляваше интерес, защото в София почти нямаше хора, които да осигуряват подобна услуга. В началото бяхме като тапицерско ателие и прилагахме повече реставрация, отколкото творчество. То настъпи най-вече в периода 2000-2010. Започнахме да снимаме продуктите си и да ги качваме в интернет пространството. Медии пишеха за нас. Всичко се случи постепенно".

Първо ни забелязаха от хърватската автомобилна компания Rimac, коментира Атанас Вилнер.

"В чужбина по-лесно се приемат експериментите. Интериорните дизайни на колите, които сме изградили, са за изложения и там няма място за компромис. Цялостен интериор се изгражда за около месец. Обичам да правя проекти. Купувам кола като собствена за проект и после я продавам. За момента възвръщаемостта е малка".

Една от последните тенденции е, че Tesla замени естествената кожа с еко кожа, спомена гостът. "Доста производители последваха този пример. Предоставали сме студио Vilner на франчайз в Пекин. Скулптор и преподавател по дизайн за автомобили бяха инициатори за подписването на договора. В Китай бизнесът е още по-насочен към изкуството, отбеляза собственикът на Vilner.

Последни новини
Още от Бизнес среща