Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Как се прави бизнес в здравеопазването в Африка?

Д-р Славейко Джамбазов, предприемач в здравната сфера, Бизнес среща, 24.01.2019

При изграждането и управлението на болница много зависи какви са нуждите. У нас предимно те са свързани с лечение на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Управлението на проекти в Африка е съвсем различно. Там няма заболявания в тази тежест, защото и продължителността на живота е по-малка. Повечето проекти в Африка са свързани с детско и майчино здравеопазване и винаги човек трябва да се съобразява с локалната среда – регулациите, традициите, хората, които се работи и пр. Това каза д-р Славейко Джамбазов, предприемач в здравната сфера, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Таня Кръстева.

Разбиранията, образованието и културата на правене на бизнес са едни от основните различия. Те обаче няма да се променят. По-скоро хората, които работят в тези страни, трябва да се адаптират към навиците и да се опитат да помогнат, доколкото могат“.

Гостът посочи, че съществуват и предпоставки, които правят работата в Африка донякъде по-лесна.

„В момента и в Европа, и в Америка заварените здравни системи не са ефективни. Промяната им обаче е изключително трудна – има хора, които са свикнали да работят с години по тях... Промяна ще изисква поколения. В Африка е много по-лесно в това отношение, защото системата тепърва се създава“.

Джамбазов коментира и начина за постигане на баланс между печалбата и желанието да се окаже помощ.

Не бива да се срамуваме от печалбата, въпросът е тя да не става за сметка на качеството и на пациента. Начините това да се направи са два – обективна оценка на свършената работа и на оценката на пациента. Именно печалбата все пак дава шанс за развитие“.

Гостът направи прогноза и за бъдещето на здравеопазването след 5 години.

В по-богатите общества здравеопазването ще е по-технологично, по-скъпо и все по-труднодостъпно заради високите цени. В средно богатите страни бъдещето ще е насочено към достъпа – той ще бъде улеснен, а качеството на здравеопазването ще е все по-добро“.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес среща