Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Малките стъпки правят голямата разлика в кръговата икономика

Марияна Хамънова, изп. директор на "Клийнтех България", Бизнес среща, 23.01.2019

Индустриите, насочени най-много към устойчивото развитие към момента, са индустриите, свързани с производство на енергия; индустриите със сериозна консумация на суровини и ценни метали, както и тези, използващи пластмаса. Това коментира Марияна Хамънова, изп. директор на "Клийнтех България", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Клийнтех България" като организация се роди още през 2011 г. Тогава вече се бях завърнала след придобито образование в чужбина. Темата за чистите технологии и опазването на околната среда ми бе изключително интересна. Тогава в България нямаше толкова развити такъв тип платформи. Така възникна една идея, в която вложих първоначални усилия да се реализира нещо подобно в България".

Все повече покрай директивата на ЕК за опазване на околна среда и климатични промени тези стратегии са залегнали в голяма част от програмите, които финансират разработването на такива технологии, отбеляза Марияна Хамънова. "Темата е всеобхватна. Дава възможност за развитие на политики за устойчиво развитие, бизнес начинания и научни проекти. "Клийнтех България" се опитва да бъде медиатор в процеса, в който всички тези звена се свързват в рамките на една обща система", уточни тя.

Устойчивото бизнес развитие в случая е свързано с начина, по който се произвеждат, продават и рециклират продуктите, които ние закупуваме, посочи Хамънова. "Процесът е сложен заради набавянето на суровините, еко дизайна. Самият производствен процес е специфичен, както и постъпването на пазара. ЕК налага кръгова икономика.

През изминалата година в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС „Клийнтех България“ организира голям форум за кръгова икономика и чисти технологии. Работим и с общини, с които се опитваме да подпомагаме внедряването на пилотни проекти. Такъв проект имаме със Столична община – за използване на електровелосипеди", спомена още тя.

"Партньорствата с Climate KIC и InnoEnergy ни дават много. По линия на тези общности всички участници в цикъла на кръговата икономика или опазване на околната среда имат достъп до голяма европейска мрежа, където могат да се включат директно в проекти, обучения, обмени".

Акселераторската ни програма се провежда за трета година и финансира стартиращи предприятия до 3 година, включително и нерегистрирани такива, разкри изпълнителният директор на "Клийнтех България". Тя тече паралелно в много държави и предлага възможност за обмяна на опит по време на събития. Максимумът финансиране е в размер на 50 000 евро", допълни тя.

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес среща