Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Какъв старт е нужен за завладяване на пазар по време на криза?

Андрей Петров, председател на Борда на управителите на dm България, Бизнес среща, 22.01.2019

Когато преди 10 години dm стъпва в България, веригата се измерва със седмината, пристигнали с лаптопите и телефоните си с полет от Австрия. Решението на концерна да стъпи на българския пазар е било взето преди икономическата криза, но самата организация се е случила вече по време на кризата, през 2008 година. Създаването на българския екип на компанията е процес, ръководен от dm Австрия, както и първият проект на фирмата, представена в 13 държави, подпомаган изцяло от компанията - майка. До този момент всяка държава, в която стъпва компанията, е била съпортвана от съседна държава, а в случая с България се тества "директно настойничество", разказа Андрей Петров, председател на Борда на управителите на dm България, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева

Андрей Петров е председател на Борда на управителите на dm България. Той е част от компанията още от нейното създаване през 2008 г. Отговаря за ресор "Експанзия" и е един от ръководителите на отдел "Продажби". Петров е завършил магистратура по бизнес администрация и инженеринг във Висшето училище по техника и икономика в Берлин.

В младите си години не е харесвал немския език, но след като завършил магистратурата си в България получил възможност да завърши същата магистратура в Берлин.В последните месеци от обучението си в Германия попада на обява за работа на Лидъл за българския си екип. Така попада в немскоговоряща компания и е сред екипа, който подготвя експанзията й в България. По-късно сменя компаниите в които работи, а когато попада на dm, която търси екип за България, фирмата му е позната от Германия. 

Сега, 10 години по-късно българското представителство на концерна има 76 магазина, над 650 служители, собствена логистика и собствен централен склад. Дейността й е в дрогерийната търговия, но не мо смисъла на българското законодателство, пояснява Петров, а по значението на европейски предмет на бизнес, защото предлага козметика, стоки за бита, бебешки продукти, продукти за здравословен живот, био продукти, храна за домашни любимци. Основаната продуктова гама е обща за всички страни, в които австрийският концерн оперира, но оптимизирането на продуктовия каталог е постоянен процес, съобразен с местните потребности. Петров определи средния срок, в който се тества дали един продукт е търсен от потребителите в рамките на половин до една година.

Нещо, което е типично само за България е голямото търсене на бои за коса, този асортимент е абсолютен фаворит за страната, съобщи Петров. Друг асортимент, който се търси, е декоративната козметика и био храните. Ориентиран към здравословен начин на живот, българинът очевидно харесва собствената марка на био продукти на компанията, отчитат го търговските резултати.

Когато се открива магазин в град, където дрогериите вече са представени, решението се взема по-лесно. Откриване на магазин в нов град, където още не е стъпила dm е трудно, каза Петров, инвестицията от 300 хил. - 400 хил. евро изисква правилното решение. Тогава се преценява има ли потенциал локацията, дали ще има развитие на инфраструктурата, което би й се отразило и дали има възвращаемост.

Сега, когато един негов работен ден не си прилича с другия, Андрей Петров казва, че се справя със стреса със самодисциплина, добра организация и време за планинска почивка.  

Как успява да се наложи на нашия пазар компанията и какво е по-различното в начина й на действие - гледайте видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща