Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Българската компания, която иска да стане "Google" за биотехнологичните проучвания

Росен Генчев, Bioseek, Бизнес среща, 09.01.2019

Идеята за търсачка за технологични проучвания Bioseek се появява по трудния начин. Създателят й вече е имал опит като софтуерен архитект и технически директор. "Но това не беше нещо, което да ти хрумне нощем и да кажеш "Еврика!". Тя не  е свързана с биотехнологиите, а с математиката и програмирането".Това каза Росен Генчев, главен изпълнителен директор и съосновател на Bioseek, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Предходната платформа, "Хаш Стайл", беше базираната на семантичен анализ на описанията на продуктите в областта на модата и с анализ на цветове, които комбинират един по-съвършен начин да търсиш продукти и да комбинираш продукти, които си съвпадат и си отиват. Не успяхме да привлечем капитал, не защото продуктът не беше добър, а поради изискването за сериозна сума за маркетирането и поради голямата конкуренция в областта на модата. Така стана, че намерихме клиент, който искаше да работи с нас в областта на търсещите алгоритми, но той самият продаваше биотехнологични продукти и се оплакваше, че нито един от съществуващите алгоритми не му върши работа", каза Генчев по повод началото на създаването и развитието на конкретната идея, довела до продукта.

Следва запознаването му с обща микробиология и биохимия, за да разбере контекста на семантичното търсене, с което ще се занимава, тъй като то не е универсален алгоритъм и зависи много семантично от домейна, с който ще се работи. Първият прототип е създаден бързо. А после се взема решение работата да продължи в това направление. В момента има три компании, които работят конкурентно в тази област, посочи Генчев. Наличието на конкуренция радва екипа на компанията, тъй като дори да не се смятат за значително по-добри, фактът, че са постигнали успеха си само четиримата, само по себе си е достатъчно добра валидация за идеята  и за пазарния й потенциал, каза още специалистът.

"Разработвайки продукта, ние навлизаме все повече в дълбоките води на анализа на данни, а не толкова в самото търсене. Защото, за да намерите един документ, например в google, ви трябва да посочите някаква номенклатура, ключова дума, но като напишете един ген, вие не можете да стигнете до топ учените от миналата година, които работят по него, както и да видите в материалите на учените за този ген кои болести са асоциирани. За нас търсенето е нещо необходимо, но под него стои един много по-сериозен анализ, който има задача да отговаря на по-сложни въпроси", каза още Генчев.

В момента екипът приключа технологичния етап от развитието на компанията, която има намерение да реализира продуктите си в три направления - биотехнологии, финтех, право. И трите направления са изключително подходящи за нейните алгоритми, но в областта на правото ще се фокусират върху прецедентното право, където свързаността между вземането на решения е много важна, съобщава Генчев.

Вижте повече във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес среща