Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Предприемаческата нагласа трябва да се открива и развива от ранна детска възраст

Любен Белов, партньор в LAUNCHHUB VENTURES, Бизнес среща, 08.01.2019

Работата на управителите на фонда за инвестиции е свързана с чести пътувания в различни точки на света, където са обектите им на инвестиция. Те нямат много време за почивка, но онова, което ги зарежда с ентусиазъм отново, са резултатите от бизнеса. Това каза Любен Белов, партньор в LAUNCHHUB VENTURES и частен инвеститор, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева

Любен Белов е управляващ партньор във фонда за инвестиция в стартиращи компании LAUNCHHUB VENTURES. Той е също съосновател на НетИнфо. Завършил е право в Софийския университет.

"Още откакто завърших университета, започнах да се занимавам със свой собствен бизнес и никога не съм бил служител в някаква компания. Винаги съм работил за шефовете си - клиентите - от самото начало на своята кариера мога да кажа, че съм предприемач", разказа за срещата си с предприемачеството Белов.

За предприемачеството инвеститорът каза, че човек го носи в себе си. Могат да се развият някои качества, има и много неща, на които може да се научи човек, за да бъде добър предприемач. Но според него тази нагласа трябва да бъде открита в най-ранна детска възраст и да бъде развита в училище. Той е убеден в необходимостта да бъдат подпомагани такива инициативи в училища и университети, защото от това зависи развитието на държавата и на икономиката като цяло.

"Най-лесно е да се посочи, че предприемачеството трябва да се внедри в образователната система като начин на мислене, но не е толкова това да се случи, може би трябва да се мисли за хора, които да създават такива инициативи в училище, с които да увличат децата от начална възраст под формата на проекти и др. такива неща. Моето мнение е, че има много хора, които биха отделили време за такава кауза, предприемачите, с които съм се срещал без изключение знаят, че е изключително важно да се развива тази екосистема и просто не се сещам за някого, който не е участвал в подобни инициативи", посочи Белов.

Според него предприемаческата екосистема в България се подобрява, а причината не е само в наличието на капитал, а в медийното популяризиране на темата, което показва различни модели, които помагат на хората да постигат нещата, които искат с изпробван път. 

"Първата задача при създаването на една компания е създаването на културата й. От самото начало тя се създава от самите основатели и тогава се вземат най-важните решения на предприемачите. Каква култура ще има, какво ще е поведението в нея и кои ще са нейните приоритети. Всичко това много ясно се транслира у първите наемани и назначавани хора. Може би по-важно е не какви са основателите, а какви са първите назначени от тях служители на компанията". 

Предприемачите, които носят идеята за начина, по който ще се развива компанията, ценностите, които са решили да отстояват, принципите на действие в компанията, как се вземат решенията. Важно е да бъдат вдъхновени първите служители на новата компания, защото те ще вдъхновяват на свой ред останалите. 

Принципите на действие зависят от сектора на развитие на компанията и съществуват различни подходи, но в структурата определящи са ясната ценностна система и визия на създателите й.

"В момента във своя фонд 2, който е почти на финала, LAUNCHHUB VENTURES има в портфейла си около 20 компании, в които инвестира", съобщи Белов. "Във втория фонд за инвестиране, което е започнало в 2015 година, всички подкрепени компании оперират. Голяма част от тях се развиват добре, 2 от тези компании набират и допълнително финансиране. Скоро една от тези компании е набрала 9 млн. долара от известен американски фонд. Ние сме доволни от развитието на компаниите от портфолиото ни", каза още Белов.

Като частен инвеститор той инвестира предимно в компании, които са извън фокуса на фонда. Те са компании в доста по-напреднал стадий на развитие, които са преди листване на борсите, има инвестиции и във фондове в различни части на света. 

"Личните инвестиции се правят далеч по-лесно, отколкото инвестициите във фондове, каза Белов. Те са по-малки като размер и инвеститорът е отговорен само пред себе си и може да си позволи повече интуитивни решения. Нещо, което наистина ти харесва, можеш да го предпочетеш без да задълбаваш повече, както би направил като институционален инвеститор". 

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща