Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

С дуалното обучение Festo налага нова индустриална култура

Георги Атанасов, управител на Фесто Производство, Бизнес среща, 07.01.2019

Навсякъде в заводите, където има някакво движение на продукти, пакетиране, монтаж, има продукти и на концерна Festo, те са електрониката, която свързва другите продукти и управлява движението на тези автоматизации. Във всеки един произвеждащ нещо в България завод, дори малък производител, има автоматични системи на дружеството. Заводът дава не само импулси за индустриалната автоматизация, към която върви светът.

С дуалното обучение, което от 3 години предлага на ученици по немски модел, дружеството прокарва нова индустриална култура сред младите, бъдещи техници. Какви са задачите, които си поставя в това отношение като мениджър и работодател, разказа Георги Атанасов, управител на Фесто Производство, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева

Атанасов работи за компанията от 18 години. Започва като ръководител на отдела за логистика и услуги през 2000 г., а през 2012 г. поема управлението на завода на концерна в Чехия. От 2013 оглавява българския завод. Завършил е Техническия университет в Дрезден.

"Това беше немски производител, който работеше и произвеждаше, а още като студент, аз съм завършил в Германия, имал съм интерес и съм срещал името на компанията в  учебници", разказва Атанасов за първата си среща с производителя. През 1999 - 2000 г. беше трудно да отидеш там, където търсиш, но в период на растеж имах шанса да кандидатствам и да ме приемат".

В Чехия е отишъл като стъпка към поемане на ръководството на завода в България, но там е видял коренно различни технологии, от използваните в България, и въпреки че заводът е бил по-малък, е видял и различно мислене и отношение на хората, на работниците към начина на работа. 

"Друг тип индустриална култура имаха обикновените хора в Чехия", уточни Атанасов. Въпреки липсата на свободна работна ръка, е имало достатъчно млади хора, току що завършили училище или образовани, които са били готови да работят с ръцете си в техническото производство, вместо на компютър. В завода в София работят почти 1000 души, а докато преди няколко години след обявяването на свободни места са намирали по 10 - 15 души, с необходимите знания да работят в това производство, а в момента има по над 50 - 60 души желаещи, но нито един с този тип познания и работа. И една голяма част от желаещите не се явяват на интервю, след като разберат, че става дума за работа на смени", каза още Атанасов, връщайки се за сравнение в минали години.

Фесто България създава преди 3 години първата техническа паралелка по модела на немското дуално обучение. Това, на което разчита фирматар от една страна е да има необходимо време за по-продължително обучение на младите техници, да свикнат с производството, с правилата и с културата във фирмата, а от друга страна за тях е по-важно да затвърждават своята марка като работодател, за да привличат и бъдещи учащи, с намерение да работят във фирмата.

Вече има сключени договори за двудневно обучение в завода, а от две години съществува и лятна практика за пълнолетни ученици.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес среща