Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Правителствата все по-често ще се възползват от блокчейна

Петко Карамочев, изпълнителен директор на "Индустрия Технолоджи", Бизнес среща, 27.12.2018

Все по-често правителствата по света ще се възползват от блокчейн технологиите. Това мнение изказа Петко Карамочевизпълнителен директор на "Индустрия Технолоджи", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Отскоро Карамочев е консултант на британския парламент по използване на блокчейн технологията в публичния сектор.

За разлика от властите обаче засега малкият и средният бизнес все още не виждат полза от блокчейн технологията, каза Карамочев. Ако може до 5-6 години отделните малки и средни предприятия на база на хардуерни чипове да си комуникират по сигурен начин с други предприятия и обменят информация, без да се налага те да пазят копия, това ще е най-добрата възможност да се разгърне технологията. 

Гостът говори и за отношенията между бизнеса и държавата.

"Необходима е фундаментална промяна в нагласите относно какво трябва да ни дава държавата – дали искаме държавата да бъде инструмент за по-ефективно взаимодействие и комуникация на бизнеса с държавата. Това не се случва в момента".

Очакванията в България и други страни са държавата да консолидира все повече информация и да се „грижи“ все повече за гражданите. Това не трябва да се допуска. Средството, за да не се постигне това, е блокчейнът, децентрализацията на информацията и създаването на дигитални ресурси, които лесно се обменят, отбеляза Карамочев.

Той коментира и въздействието на Brexit върху дейността на компанията му.

"В момента Великобритания е много разделена. Brexit ще се отрази със сигурност. Обединеното кралство може би много трудно ще създава работни места в дългосрочен план".

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес среща