Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

В бъдеще очакваме нов подем на криптоактивите и IPO-тата

Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, Бизнес среща, 11.12.2018

В бъдеще очакваме нов подем на криптоактивите и IPO-тата, коментира Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"През 1998, след завършването на висшето си образование, кандидатствах в тогавашната Комисия по ценните книжа и фондовите борси и бях приет. Стартирах в отдела за лицензирането и надзора на инвестиционните посредници. В момента сме обградени от много технологии и регулации спрямо преди 20 години. Тогава пък имаше доста ентусиазъм. Правната рамка се изготвяше с активното участие на доста консултанти, част от които чуждестранни. Основната заслуга се дължи на местните юристи и на част от икономистите, които положиха основите на капиталовия пазар".

Ликвидността е проблем за всеки организиран пазар на света, независимо дали става дума за държава или борса, смята Иван Такев. "Тя е следствие, а не причина. Всичко се свежда до корпоративното управление на самите листнати компании. Имахме период на повишаваща се ликвидност, но тогава не успяхме да адресираме добре проблемите на корпоративното поведение на компаниите. Кризата продължи", уточни той.

"Мениджмънт с установен модел на поведение трудно може да се промени. Новите компании, ако поддържат подходящ подход към акционерите си, ще станат добър модел за подражение. Важно е дали рентабилността на даден сектор позволява да бъдат наети много квалифицирани кадри, както и възможностите на бизнеса за възнаграждение. Не бих казал, че има много млади хора, привлечени професионално от българския капиталов пазар. Структурата на капиталовия пазар може да се поддържа и от по-малко на брой трудови заети в него. По-необходимо е да има достатъчно млади хора, които се интересуват от финанси, спестявания, инвестиции. В последните години до известна степен се наблюдава повишаване на финансовата култура у нас.".

Очаквам паралелното съществуване на криптоактивите, изрази мнение Иван Такев. "Криптоактивите ще бъдат конвертирани в традиционни активи, и обратно. Те ще бъдат обхванати от определени необходими регулации. Очакваме вълната от IPO-тата да разшири магнитута си. В много държави навлиза автоматичното профилиране на дадения клиент и управление на самите средства", обобщи своите прогнози гостът.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща