Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Добрият екип и мениджмънт и разумните инвестиции водят до успеха

Васил Велев, изпълнителен директор на Стара планина Холд АД, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бизнес среща, 03.12.2018

Добрият екип и мениджмънт и разумните инвестиции водят до успеха, коментира Васил Велев, изпълнителен директор на Стара планина Холд АД, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Процесът на масовата приватизация е доста спорен като резултати в България. Някои от тях са успешни, в други случаи – не са. Ние купихме ХЕС – Хидравлични елементи и системи, която сега продава над 60 милиона лв. годишно при много добри заплати и по-малко персонал. Някои от акциите тогава продадохме и разменихме с други холдинги. Дружествата тогава избирахме според перспективите и сравнителните предимства, както и цената. Инвестиционният ресурс, който събра холдингът, беше ефективен. Днес сме първи по пазарна капитализация, продажби и цена на акциите".

Предприятията, които управляваме в машиностроенето, са първите две по пазарна капитализация на БФБ и са в топ 10 като акции на борсата в класациите на инвеститорите, оповести Васил Велев.

"В момента капиталовият пазар в България не може да достигне това възстановяване, което се получи в другите страни след срива от световната финансова криза през 2008. Положението с акциите ни спрямо БВП е същото. Тласък на компаниите може да даде листването на БФБ чрез ваучерната схема. Това ще образува по-добро корпоративно поведение на тези предприятия. От друга страна, приехме и Национален кодекс за корпоративно поведение".

В портфейла на холдинга има дружества от различни сфери, поясни гостът. "Преобладава машиностроенето. Двете дружества от такъв тип дават около 2/3 от продажбите и печалбата за групата. Третото по големина предприятие е в областта на производство на акумулаторни батерии. Всички тези предприятия са листнати на БФБ. Има развитие и на козметична компания. Мениджърските екипи по места разполагат със съответната свобода", допълни той.

"Традиционният недостиг на кадри и по-специално на тесни специалисти е голям проблем вече 2 години. Демографският тенденции обаче са още по-сериозният проблем, водещ до свиване на трудовия ресурс. Производителността ни е ниска. На главата от населението БВП е на ниско равнище - оттам и възнаграждението. По отношение на разпределението на произведеното отговаряме на средноевропейското ниво и изпреварваме източноевропейското такова. Ръстът на доходите през 2017 беше над 10,5%. Тази година разходите на работодателите за труд за първото полугодие са в размер на 8,5%. Ръстът на производителността в същото време е под 3%.

Националната политика трябва да е формирана така, че да насърчава труда, обобщи по темата Васил Велев.

Цялото интервю гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес среща