Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Дейността на книгоиздаването е свързана с производството, маркетинга и новите технологии

Жаклин Вагенщайн, директор на издателска къща "Колибри", Бизнес среща, 26.11.2018

Дейността на книгоиздаването е свързана с производството, маркетинга и новите технологии, твърди Жаклин Вагенщайн, директор на ИК "Колибри", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Аз най-напред свързах личния си път с книгоиздаването, сподели Жаклин Вагенщайн. ""Колибри" е семейно издателство, реализирано в началото на демокрацията и е сред частните издателства с най-стара история. Впоследствие образованието ми ме насочи натам. "Колибри" се разрасна в сравнение с преди 15 години. Близо сме до корпоративната структура, но тя всъщност е по-адаптивна и гъвкава спрямо реално случващите се процеси", пояснява тя.

"Книгоиздаването е повлияно от големите световни и локални процеси, но не така ултимативно, както са бизнес процесите в други области като строителството например. Нашият бизнес е устойчив поради факта, че не е имал големи пикове освен през 1990-1994. Това беше заради липсата на преводна литература преди това. Няма големи спадове и това показва, че все пак има някаква стабилност. Книгоразпространението, книжарският бизнес са обвързани с целия бранш и допринасят за него. Процесът на работа на едно голямо издателство се превръща в цикъл. Интересът на хората към книгите остава статичен или с лек ръст".

Не смятам, че новите технологии ще отделят хората от книгите, отбелязва директорът на ИК "Колибри". Издаването на електронни книги бележи нисък ръст последно време, твърди тя.

"Заглавията си подбираме по всички възможни критерии за качество. Гледа се рецепцията на текста в цял свят, събират се мнения, биографията на автора, доколко тематиката е адекватна за този пазар, доколко може да се разбере стилово. Важна е и сложността на превода. Книгоиздаването е динамичен бизнес, трябва да си реактивен. Чисто практически издаването на една книга е изключително трудо- и времеемко. "Колибри" е в етап, в който не се фокусира върху модни тенденции. В момента акцентираме на качествената литература. Бързооборотните книги остават част от издателското портфолио така или иначе".

Инвестициите са ориентирани към издателския процес, пояснява Жаклин Вагенщайн. "В него трите най-големи пера са печата, преводът и правата на книгата. Други, паралелни инвестиции са свързани с подобряване на процеса в аспект мениджмънт, както и за нови проекти и софтуер. От друга страна, конкуренцията в бранша е голяма. Големите играчи са около 10 на брой", отбелязва тя.

Кинолитературният фестивал „Синелибри“ е единственото по рода си такова събитие в света, подчертава Жаклин Вагенщайн. "„Синелибри“ е и киноразпространител с актуални за момента филми. Инвестицията нараства спрямо броя филми, дни и градове. Броят на партньорите и зрителите също се е увеличил", уточнява тя в обобщение.

Последни новини
Още от Бизнес среща