Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Българската икономика се нуждае от обща визия

Огнян Донев, председател на Съвета на директорите на Софарма, Бизнес среща, 13.11.2018

Ако България имаше обща икономическа визия и всички компании се обединяваха зад нея, то развитието им на пазара щеше да е много по-лесно. Това мнение изрази Огнян Донев, председател на Съвета на директорите на Софарма, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Според Донев друг съществен проблем за родните компании е и недотам добрият имидж на България в някои държави.

„Ако германско дружество навлезе на някой пазар, то всички предполагат високо качество и много точни хора. Не е сигурно дали конкретната фирма ще е такава, но това се приема по презумпция. Ние сме от Балканите обаче и разбиранията от нас не са такива“.

Донев посочи, че с отварянето на пазарите и достъпа до международни продукти делът на българските производители на лекарства е значително намалял, като към момента той е не повече от 8% на пазара в България.

За „Софарма“ най-голям пазар остава руският, като той се развива с добри темпове, коментира гостът и добави, че компанията е предимно генеричен производител.

„След 20 години патентна защита един медикамент се предлага на пазара под друга търговска марка и при много по-достъпни цени. Знае се кога е датата, на която патентът изтича, така че следващият продукт трябва да е готов преди нея. В деня на изтичането ѝ той се появява на пазара“.

Според Донев родното производство е изключително важно, тъй като то е дисциплиниращ фактор за чуждестранните компании на пазара, по който те се ориентират за цените, на които да предлагат продуктите си.

Донев посочи, че за успешното налагане на един продукт са необходими комплексни решения, свързани с качеството, рекламата, цената му и пр.

Гостът отбеляза, че в управлението на компания с хиляди служители най-важен остава човешкият фактор. Мениджърството не е нещо закостеняло и трябва да се променя, добави той.

 

Последни новини
Още от Бизнес среща