Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Достъпът до информация е все по-важен за земеделския сектор

Теодора Тодорова, собственик на TeddyHoney; интервюира Оля Антонова, управляващ съдружник в компанията за производство на малиново вино Трастена, Бизнес среща, 07.11.2018

Земеделието е бизнес и занаят, за който са необходими много години. Нужно е време, търпение, енергия и ресурс, за да се видят плодовете на една бизнес инвестиция в сектора. Хубавото е, че ерата е такава, че дава достъп до всякаква информация. С каквото и земеделие да се занимаваш, преимуществото да можеш да черпиш информация е много важно, тъй като промени има ежедневно. Това каза Оля Антонова, управляващ съдружник в компанията за производство на малиново вино Трастена, в предаването „Бизнес среща“, чийто водещ по повод 3-тия рожден ден на Bloomberg TV Bulgaria беше Теодора Тодорова, собственик на TeddyHoney.

Антонова посочи, че опитът също е изключително важен за работещите в сектора.

„Природата има строги правила, които трябва да се спазват. Опитът и желанието да се нагодиш към тях всъщност дават възможност за подобрение на резултатите всяка година“.

По повод намирането на служители гостът коментира, че има случаи, в които хора имат желание да напуснат града, макар за кратък период, и да се занимаят с работа на село или в планината. Тези случаи обаче са единични, добави Антонова.

„Работници за земеделие у нас се намират изключително трудно. Условията в България не са много изкушаващи за тях и те заминават за Европа. Трудно е да се намерят и добри кадри за работа в самата компания. Винаги основен проблем остава намирането на средно и високо ниво управленски персонал. Това не е свързано с финансовото възнаграждение, а по-скоро с квалификация. Голяма част от хората, които биха движили българския бизнес напред, в момента го правят извън страната“.

Гостът отбеляза важността преди човек да реши да се занимава със земеделие да е сигурен, че има къде да реализира реколтата си. Това всъщност тя посочи като основно за всеки един бизнес, както и опаковката на продукта.

„Най-съществена за един продукт остава неговата опаковка. Тя е това, по което реално потребителят се ориентира преди да посегне към него. Добре е повече бизнеси да се обръщат към професионалисти, когато става въпрос за дизайн и маркетинг, защото иначе това може драматично да се отрази на дейността им“.

Последни новини
Още от Бизнес среща