Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Настоящата финансова корекция на пазарите е здравословна

Петър Домусчиев, изпълнителен директор на PD Consulting Ltd., Бизнес среща, 31.10.2018

Настоящата финансова корекция на пазарите е здравословна, коментира Петър Домусчиев, изпълнителен директор на PD Consulting Ltd., в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Интереса си към капиталовите пазари проявих в един швейцарски университет в Кънектикът, в който следвах бакалавърска степен, споделя Петър Домусчиев."Първо ме запали професорът ми по финанси и после – този по организационно поведение. И двамата ефективно търгуваха на фондовите пазари. В колежа дисциплината по финанси ми бе трудна", пояснява той.

"Впоследствие се сблъсках с много от хората в бранша на Wall Street. Животът там е динамичен. Капиталите се местят от една индустрия в друга, от един сектор в друг. С компанията ми предсказваме насоката на пазарите. Следим техническите графики. От 24 часа до една седмица е срокът, в който могат да се проследят пазарите. Процентът на сбъднатите прогнози ни е над 90%. Имаше четири срива на пазара тази година. Аз анализирам обективно нещата ден за ден. В момента се намираме в корекция, която е здравословна за пазарите".

Аз изследвам историята за последните 120 години на Wall Street, разкрива Петър Домусчиев. "Едни и същи неща водят до депресиите. Средностатистически се показва, че големите инвеститори кешират печалби между 20 и 25 процента. Това е проактивно, офанзивно продаване – в силата и ликвидността на пазара. Ограничаването на загубите е напреднало умение. Това изисква баланс и контрол от страна на трейдъра. Ограничавам загуби на максимум 4-5%", допълва той.

Винаги ще има полза да се инвестира в софтуер и чипове, смята гостът. "Секторите в индустрията на канабиса се разпродадоха сериозно, печалбите на които бяха усвоени до средата на септември. Компании като Netflix също се справят много добре", съобщава той.

"Най-трудното е балансът между действията и емоциите, самодисциплината. Важно е да се следят събитията на техническата графика. Тя рядко показва грешка. Трябва само да успеем да я разчетем правилно".

В един момент корпоративният свят ми дойде малко в повече. Винаги съм се стремял към максимална активност, твърди Петър Домусчиев.

"Делегирането на права е едно от най-трудните неща. Аз и моята компания наблягаме на практиката. Всеки ден мениджърът ангажира с мисия на компанията самите служители. Ефективна комуникация, слушане с разбиране, колективна работа са едни от ключовите умения".

Последни новини
Още от Бизнес среща