Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Ефективността на натуралната козметика идва от умението да запазиш състава ѝ

Силвия Павлова, съосновател на Orenda Group, Бизнес среща, 22.10.2018

Ефективността на натуралната козметика идва от умението да запазиш състава ѝ, коментира Силвия Павловасъосновател на Orenda Group, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Бях част от козметична компания и започнах да си приготвям еликсири за мен, разкрива Силвия Павлова. "Впоследствие започнах да правя тези еликсири за мои близки хора, за момински партита. С мъжа ми превърнахме това в бизнес, той е съдружник във фирмата. Отворихме първата лаборатория. Оказа се, че много хора купуват продуктите от момента на афиширане на идеята. Наехме хора, които разбират повече от нас за създаване на формули, насочени по-професионално към нашите клиенти. Срещнахме много помощ от познати и непознати. Това подсили разрастването на фирмата. На пазара сме от 4 години и продуктите ни се продават в над 30 държави", допълва тя.

"В самото начало, когато все още не бяхме сертифицирали финалния продукт, отидохме на изложение в Германия. Много хора харесаха идеята ни. Когато създавахме продуктите, дадохме приоритет на ядливи съставки. При нас козметичният стандарт, който следваме, ни задължава да знаем произхода на всяка суровина. Когато дадена суровина е преминала през деликатни начини на екстракция, на механично пресоване без химични намеси, тя има друга стойност. Съблюдаваме много показатели. Основната ни задача е всички съставки да са в симбиоза. Производството ни е иновативно. Ефективността на натуралната козметика идва от умението да не унищожиш състава ѝ. Ние не просто комбинираме съставки, а запазваме комбинацията им до момента на употреба".

Има разлика в продуктите, които предлагаме в различните държави, става ясно от думите на Силвия Павлова. "Тя е минимална. В азиатските пазари изискват да мирише на роза. За българския пазар гоним деликатното в самия продукт. В България има над 200 лечебни билки, но не се инвестира в машини, които да ги обработват. Ние не използваме природната си даденост, за да дадем добавена стойност на продуктите си", пояснява тя.

"Досега нямаме екип продажби, аз създавам управлението и маркетинга. В този агресивен откъм продажби свят хората търсят нас. Голяма част от нашето портфолио е дошла от хора, които са ни потърсили в интернет. С екипа си направихме концепция жените, които работят с нас, да работят до 16:00 ч. С тези хора създадохме страхотен екип. Това събуди в тях уникална лоялност към фирмата и в трудни периоди работим интензивно. Големите ръстове, които се случват между март-юни, се компенсират с добра вътрешна организация. Сега отваряме трета лаборатория. В момента сме около десетина души и с новата лаборатория се надявам да станем повече. Стартовият ни бюджет беше 5000 лв. Само веднъж сме използвали банков кредит".

Дизайнът на опаковката е важен, обяснява Павлова. "Ако си направил компромис с опаковката, може би си направил компромис и със съдържанието - е разбирането на хората. За опаковките направихме конкурс, който бе спечелен от рускиня. Тя облича продуктите ни по начин, по който ние искаме да ги покажем пред аудиторията", споменава тя.

"Спечелих награда за предприемачество в Мексико. На курс по предприемачество трябваше да разработим иновативна идея и да я вкараме в 250 страници проект. Имахме идея за ресторант, който да предлага и уединение. Направихме мащабен проект със скица и архитектурни планове. Залогът бе голям. Първото място бе 50 % финансиране. Всъщност продадох проекта, който беше за 1 млн. долара. Наградата беше в размер на половин милион долара при условието да останем да развием проекта".

Днешните предприемачи трябва да поставят идеята преди бизнеса, обобщава гостът.

Още по темата вижте във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес среща