Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Приходите и аудиторията са двата основни проблема на издателите на информационен сайт

Пресиян Каракостов, собственик на TitanGate, Бизнес среща, 08.10.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приходите и аудиторията са двата основни проблема на издателите на информационен сайт, коментира Пресиян Каракостов, собственик на TitanGate, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Сайтът PhoneArena.com се роди 2001 година поради вниманието ми, насочено към мобилните устройства, което е породено от това, че винаги съм намирал за интересна възможността да комуникираш от разстояние, заяви Пресиян Каракостов. "Живял съм в Либия, моите родители бяха лекар и медицинска сестра и работиха там. 10 години живеехме на хотел и имах приятел, който живееше на първия етаж, аз бях на третия етаж. Намерихме телефонен кабел и прокарахме телефонна линия. Когато излязоха първите радио телефони, за мен това беше невероятно. Винаги съм имал такъв афинитет. 2001, когато бяха излезли телефоните, реших, че това нещо ще бъде любопитно за хората", допълва още той.

"От модел поколение до модел поколение имаше доста големи разлики, докато сега ситуацията е друга. В днешни дни технологията е толкова развита, че не ви трябва толкова висок клас устройство, за да имате добър опит. Все още имам интерес към цялата система мобилни комуникации и услуги".

Концепцията ни се изразява в това да поемаме от даден издател на сайт монетизацията на сайта, за да може той да се концентрира върху съдържанието, докато ние поемем от тях генерирането на приходи за тях. Това е стратегия с изпълнение на технологични решения, пояснява гостът.

"Проектът се роди в Щатите, но исках да се фокусирам върху него и след достатъчно време в чужбина реших да се върна да пробвам в България. Ако проектът бе останал в Щатите, щеше да се развие по-бързо от финансова гледна точка. Във PhoneArena достигнахме 25 милиона потребители на месец. Нашето развитие основно се дължи на втория ни проект – PubGalaxy. Когато сте издател на сайт, ако е информационен, вие имате винаги два основни проблема. Единият е проблем е увеличаване на аудиторията. За да я увеличавате, трябват финанси. Голяма част от издателите са стартирали подобно на нас заради интерес в дадена област. Могат да създават добро съдържание заради информираността. Генерирането на приходите също е важно. Самата екосистема на дигитална реклама е много франгментарна, предлага различни услуги и играчи. Трудно е, ако нямате екип".

Първите клиенти ни бяха познати, разкрива Пресиян Каракостов. "Ако имаш нужда от някого за нещо и максимално добре задоволиш тази нужда при наличието на пазар, би трябвало да започнат да идват хора, които да плащат за тази услуга. Управлението на органзация от 15 човека през 2013 с организация от 80-100 човека се различава коренно. Така се различават теорията и практиката", категоричен е той.

В София има добре изградена система, 4-5 фонда, както и ментори, които да помогнат в дадени казуси, разяснява собственикът на TitanGate. "Обучението в Харвард беше базирано на конкретна методология. Силно го препоръчвам като опит. Да, помага. Никое обучение обаче не е сама по себе самостоятелна панацея", съобщава той.

"Стараем се още в самото начало, преди хората да станат част от нашата организация, да можем нормално да седнем да събеседваме с тях. Важно е и да се фокусираме върху нещо, а не да работим едновременно върху всичко"

"Аз искам ние като организация да станем добри в това да формулираме и изпълним една стратегия В България липсват тесни специалисти и средно ниво и това спъва много бизнеса и добрите практики", смята Пресиян Каракостов.

 

Последни новини
Още от Бизнес среща