Да превърнеш всяка стена в бяла дъска

Елена Николова, съосновател на Еscreo, Бизнес среща, 23.07.2018


Водна екосъобразна боя, която превръща всяка стена в бяла дъска. Това е иновативна идея на екипа на стартъп компанията Еscreo, родена след участието му в предприемаческа програма в САЩ. Там четиримата съоснователи се запознават с подобен продукт. Това разказа  Елена Николова, един от съоснователите на компанията, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Приложението на боята е навсякъде, където творческата идея се ражда - в офиса, в дома, в конферентната зала, в кухнята, предназначена е за писане и рисуване по стени, колони, маси, съпътстващо развитието на идеята, разказа Николова, която е дипломиран икономист от Софийския университет, с допълнителна специализация в работата по европейски проекти. 
Първият клиент намира Еscreo сам, случайно, търсейки подобен продукт и след пилотен проект на компанията. А името Еscreo - от латински в превод означава „ти създаваш“, обединява естеството на детската страст за забавление с необходимостта от творческо изразяване и на възрастния човек, споделя в интервюто си гостът.

Около 120 000 евро е общата стойност на инвестицията, всяка печалба се инвестира обратно, боята се произвежда в Русе, в цех за собствено производство. По-голямата част от екипа на малката компания, който Елена Николова нарича "малък, но ефективен", е в София. 

Потенциалните клиенти, които отказват да инвестират в предишна идея, са повод за отказ от нея и разширяване на погледа към по-търсени продукти, пояснява Елена. Промотирането и маркетирането на боята за потенциалните клиенти е механизмът за развитие на продукта, който стартъпът владее. В момента в България този продукт няма конкуренти, но пазарът се развива, а подобен продукт има в световен мащаб. Предизвикателствата на българския пазар изискват инвестиция в много време и пари, за образоване на пазара, който не познава такъв иновативен продукт, пояснява Николова. По думите ѝ в момента компанията презентира продукта си с мострена стена, с видео материали и в работни срещи.

Какво представляват уъркшопите за дами и повече за провокацията към бизнес екипите, които са сред потребителите на боята до момента - вижте във видео материала.

Последни новини
Още от Начало