Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Чарът на пчеларския бизнес

Теодора Тодорова, собственик на TeddyHoney, Бизнес среща, 25.06.2018

В България има регистрирани стотици видове билки, което прави българския мед един от най-качествените в Европа, каза Теодора Тодорова, собственик на TeddyHoney, в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Според Теодора Тодорова обаче българският мед се изкупува от производителите на много ниска цена. По данни на НСИ изкупните цени на меда за първото тримесечие на 2018 са 4883 лв за тон.

Тодорова разказа, че най-интересното за пчелите е цялостната им система на работа.

„Това е един общ организъм, който взема решения непрекъснато. Вечер, когато влязат вътре пчелите, се преброяват, знаят ресурса си от храна, кой колко е внесъл, и всъщност какво притежава самият кошер вътре. От там нататък вземат решения какво да правят на следващия ден“.

Тя посочи още, че всеки кошер е индивидуален.

„Както хората имат различни вкусове, така и пчелите подбират своите храни, имат различни видове вкусови рецептори. Два кошера може да стоят един до друг, но да събират мед от различни растения. И прашецът им е коренно различен един от друг. Те са строго индивидуални“.

Тодорова смята, че това е един изключителен организъм, благодарение на който се развива нашата природа.

„Пчелите затова са много важни. Ако спре развитието на природата, ние ще имаме много сериозни проблеми.За мен всеки един катаклизъм, който се случва, си има причина. Една от тези причини е масовото избиване и измиране на пчелите“.

За създаване на биологичен пчелин е важно да няма други пчелини наоколо и земеделци изобщо. "Районът го създава", каза Тодорова, чиито кошери са на 1000 м надморско равнище в планински район.

Чуйте още за подвижното пчеларство, екологичния мед и борбата със забранените пестициди.

Уточнение:

По данни на Фондация „Информация и природозащита“, София, 2015, в България има 4100 вида висши растения, от които около 750 са лечебни.


 

Последни новини
Още от Бизнес среща