Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Производството на самолети – трудна работа за идеалисти

Тони Илиев, основател на Аероплани ДАР, Бизнес среща, 20.06.2018

Силното увлечение по самолетите и мечтателството стоят зад идеята за създаването на предприятието “Аероплани ДАР”. Това сподели основателят Тони Илиев в предаването “Бизнес среща” с водеща Таня Кръстева.

За себе си той казва, че има желание да се занимава със спортни коли или самолети от 4-5-годишен. Първите му срещи със самолети са в Божурище. След като завършва студентството си започва работа на карго терминала на Летище София. Тук има директен контакт с авиационната техника.

Всичко започва с аматьорски проект на самолет, който създават с приятели.

“Така се стигна до 1998 г., когато беше направен първият самолет „ДАР 21“.

Името е вдъхновено от българската история. В България е имало производство на самолети в Божурище. На 24 юни 1917 г. с указ на цар Фердинанд е създадена Държавната аеропланна работилница в Божурище. Оттам съкратено е ДАР, обясни Тони Илиев.

Финансирането за самолета в началото идва от семейството на предприемача, като майка му му оказва най-силна подкрепа. Към настоящето компанията използва банкови кредити.

Проектите за ултралеки самолети „ДАР 21“ и „ДАР 23“ не са реализирани и остават на прототипно ниво.

“2006 г. реших, че трябва да направя някаква коренна промяна и се насочих към най-ниския клас и най-леки самолети, които се допускат на пазара. Това са самолети с тегло без товар 120 кг. Започнах работата от нулата с модела „ДАР Соло“. През 2008 г. успяхме да го облетим”.

След това обаче идва проблемът със сертифицирането, защото в България няма орган, делегиран с подобни функции. Ето защо Тони Илиев се насочва към Германия.

“Едва 2015 г. получихме първия сертификат на модела”.

Днес вече предприятието има представителства в редица страни, сред които Южна Корея, Австралия, и няколко държави в Европа.

“Оттук натам имаме дребно серийно производство. Технологията по изработката на крилата и на всичко вече е изчистена на 100% и в момента сме на етап вдигане на производството”.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес среща