Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Отношението към клиента ще е от ключово значение за фирмите за киберсигурност в бъдеще

Вихрен Славчев, изпълнителен директор на фирмата за IT сигурност Мнемоника, Бизнес среща, 06.06.2018

Отношението към клиентите и предоставянето на услугите в сферата на киберсигурността ще имат ключово значение в бъдеще, тъй като продукти на пазара има много. Това каза Вихрен Славчев, изпълнителен директор на фирмата за IT сигурност „Мнемоника“, в предаването „Бизнес среща“ с водеща Таня Кръстева.

Той е завършил Техническия университет във Варна, специалност „Автоматика и системи за управление“. Заедно с бизнес партньора си Павел Йосифов създава „Мнемоника“.

„Отнасяме се към клиентите, така, както бихме се отнесли към себе си. Не искаме да поемаме проекти и дейности, които не бихме могли да изпълним и не искаме да правим неща, в които не сме убедени, че крайният резултат ще бъде добър“.

Още през 2011-2012 г. компанията обръща поглед към партньорски организации и към техните продукти, започва да следи как се развиват технологиите и това ѝ дава съществено предимство в началото на дейността ѝ.

„Ние започнахме да предлагаме на клиентите технологии и продукти за киберсигурност, преди те да ги бяха поискали“.

По думите на Вихрен Славчев годината на киберсигурността, както наричат 2018 г., няма да е само настоящата, а и следващите.

„Досега всичко беше сравнително просто – всичко се случваше на хартия. Дигиталната трансформация обаче промени нещата. Тя помага да се включим в цифровия свят и там нещата не са само черни и бели, има нюанси, които трябва да бъдат отчетени. Там е много трудно да отсееш кое е добро и кое лошо. Има неща, които изглеждат привидно добри, всъщност са лоши. Тенденцията в киберсигурността в момента е не да се обръщаш към хардуер или софтуер, а да се обръщаш към поведенческия анализ. Тоест обръщаме се все повече и повече към хората, опитваме се да изучим тяхното нормално поведение и, ако намерим нещо анормално, имаме причина да се замислим и да накараме софтуера да анализира малко повече. Нещата в следващите години ще се въртят изцяло в киберсигурността около профили и поведенчески анализ“.

Сигурността и защитата на данните формират над 30% от приходите на „Мнемоника“.

„Не мога да кажа още, че са най-голямото перо заради бавните стъпки, с които вървим към цифровизирания свят. Нашето убеждение е, че съвсем скоро ще станат над 50% искаме или не“.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес среща