Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Франчайз с вкус на българска пица

Никола Николов, управител на Domino’s България, Бизнес среща, 30.05.2018

Бранд се налага трудно. Много хора си мислят, че при франчайза човек взема правата от марката, те му дават ноу-хау и той просто отваря заведение и бизнесът започва да върви. Много по-различно е. Това коментира Никола Николов, управител на Domino’s България, в ефира на "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева. 

"Те дават една рамка и едни оперативни знания, а оттам нататък зависи как човекът, който представлява дадена марка, се адаптира на българския пазар, как я промотира и как я модифицира".

По думите му неслучайно Domino’s пицата в България е много по-различна от тази в Англия, в Австралия, в Германия. "Всяка пица си има собствена специфика, защото всяка страна има собствен вкус".

"Франчайзът е гъвкав. Но за да стане гъвкав, отнема време. Трябва да се пребори с голяма бюрокрация и много работа, да се опита да покаже, че знае какво прави и че промените, които прави, са добри за Domino’s пиците".

Николов изброи и плюсовете на франчайза - култура, ноу-хау, марка и страхотен начален старт.

"Минусът е, че е доста скъпо начинание – доста по-скъпо, отколкото да се започне заведение без тях. Трябва да се купува всичко от тях - апаратура, софтуер, който е доста скъп, такса, която се плаща за оборот. Доста е трудно и има доста изисквания. Но човек трябва да е готов да се бори, защото когато се вземе франчайз, отнема поне 3-4 години, за да усети някакъв позитивен резултат". 

Управителят на Domino’s България посочи като тенденция в сектора развитието на технологиите.

"В момента се работи върху доставка с роботи и с дронове. И това не е толкова далеч в бъдещето". 

Последни новини
Още от Бизнес среща