Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Изкуствен интелект в полза на бизнеса днес и в България

Христо Хаджичонев в Бизнес среща, 16.05.2018

 

Ние сме силни в помощта си да подпомагаме компаниите да автоматизират своята дейност, защото сме автоматизирали нашата собствена. Реално ние имаме самообучаващ се алгоритъм, който създава модели и не ги създава човек. Това каза Христо Хаджичонев, съосновател и изп. дир. на A4E, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева. "Това не е статичен модел, който се създава веднъж и след това престава да бъде точен. Това е постоянен процес на автоматизирано създаване на модели всеки ден". 

"Начинанието, което съм започнал в момента като предприемач е второ в моя живот. Още през 1994 година, напускайки ученическата скамейка, включително преди да започна да следвам, основах компания, заедно с мои приятели. Още много рано определих, че имам афинитет към предприемачеството".

Целта на A4E е да предостави аналитични услуги, базирани на математическия апарат, на популярните изкуствен интелект, машинно обучение и големи данни, за малък и среден бизнес, като към момента виждаме, че средния бизнес по-скоро е готов за това, обясни гостът. 

"Няма дефиниция на big data. Дефиницията, които аз харесвам, е, че това са всички данни, които надхвърлят капацитета на една организация да ги обработи. За различни компании размерът на bid data е различен. Ние правим система за автоматизиране на човешки труд и взимане на решения, като в болшинството от случаите това става посредством обработка на големи данни". 

Изкуственият интелект, до толкова, до колкото съществува в момента, не е нещо, което в един момент ще развие самосъзнание, обясни събеседникът. "Изкуствен интелект можем да наречем нещо, което автоматично автоматизира човешки решения или поведение. Популярна е замяната на хора с чат-бот, който да помогне да систематизира информация и да предложи решение или да ви прехвърли към човек". 

Това е все още ново и за света, а в България бизнесът е относително скептичен, сподели Хаджичонев. "Той предпочита да види някаква технология, приложена успешно някъде, за да я приложи и той. Но има и доста клиенти, които пробват и клиентите, които сме успели да привлечем, не ги губим".

На какво ниво са решенията, за които A4E подпомага дейността на компаниите, с които работи?  Какви решения търсят малките и средни предприятия и в кои сектори най-много се нуждаят от такива автоматизирани решения? До каква степен могат тези системи да управляват риск? Може ли изкуственият интелект да реагира адекватно на събития от типа "черен лебед"? До къде може да стигне изкуственият интелект в обозримо бъдеще? Какви са географските посоки, в които се развива компанията и какви са краткосрочните и средносрочни планове на компанията? Ще се търси ли голям инвеститор?

 

Последни новини
Още от Бизнес среща