Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Древна технология - нови био изкушения от шоколад

Иван Илчев, основател и собственик на Casa Kakau, в Бизнес среща, 19.04.2018

Работим по стара технология, с каменни мелници. Неслучайно сме избрали старият начин на изписване "Какау" за какаото. Използваме технология, която е известна на латиноамериканската част от света - стриването на какаовите зърна с каменни мелници до получаване на шоколадовата смес. Това сподели Иван Илчев, основател и собственик на Casa Kakau, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Таня Кръстева.

"Развивах успешно кариера в областта на маркетинга и бях доволен до момента, в който не се роди моят син. Той бе диагностициран с тежка алергия към мляко и млечни продукти. След това разви и кръстосани алергии. Можехме да му приготвяме вкъщи почти всичко, с изключение на това, което децата много харесват - шоколада".

Когато стана достатъчно голям, за да ходим по магазините, той откри лъскавите опаковки, които колегите маркетолози са се постарали да направят много привлекателни за детските очи, разказа Илчев. "Така започнахме да експериментираме първо в домашни условия да му приготвяме шоколад. Беше много трудно, защото в почти всяка рецепта се добавя мляко или животински продукти, докато не открихме, че можем да го приготвяме от какаови зърна и захар".

"Първоначално споделихме опита си с наши приятели и роднини, а след това си казахме - защо да не го превърнем в собствен бизнес. В началото бе само идея, но след това си дадохме сметка, че може да се превърне в интересен бизнес със социална насоченост, защото шоколадът ни е веган, няма никакви животински продукти и може да бъде полезен, не само за хора, които по медицински причини не консумират животински продукти, но и за хора, които бичат изчистени храни и най-вече здравословното хранене".

Първоначално Илчев мисли "в по-малка скала" по отношение на финансирането на проекта.

"Но след това осъзнахме, че само със собствени спестявания няма да можем да създадем производството. Финансирахме го с наши средства и с малък кредит. Постепенно бизнесът се разгръща".

Какви са тънкостите в обработката на шоколадовата смес, за да се получи копринена гладкост и колко е важно всичко да се прави на ръка?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес среща