Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Интересът на фермерите към дигитализацията расте

Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации, Бизнес среща, 04.04.2018

Интересът на фермерите към дигитализацията расте. Това каза председателят на Института по агростратегии и иновации Светлана Боянова в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

По думите ѝ връзката между ИТ индустрията и земеделието е на много ниско ниво и поради тази причина държавата трябва да създаде средата и необходимата инфраструктура, така че ИТ компаниите и специалистите да решават проблеми на земеделския бранш и да предоставят продукт, който необходим конкретно за дадено стопанство.

Според Боянова дигитализацията в земеделието е започнала още с ползването на GPS възможностите.

„Т.нар прецизно земеделие така или иначе навлезе. Но тук вече говорим за индустрия 4.0, т.е за земеделие 4.0, което включва навлизането на Интернет на нещата, дигиталните умения, които нашите фермери трябва да придобият, за да работят с тези нови решения, широколентовият интернет в селските райони“.

Тя посочи, че има разлика между интернета в селските и градските райони.

„Това също е част от инфраструктурата, която е необходимо да се създаде“, добави Боянова.

„Говорим за роботика, за навлизане на автоматизацията – това е едно надграждане на прецизното земеделие. И последният въпрос, който е също много важен, за да имаме пълната картина на дигитализацията в земеделието е какво правим с данните, които са събрани от земеделците – било от сензори или други инструменти – т.нар. big data как ще се обработва, каква е защитата на фермера, как ще се ползват данните“.

Председателят на Института по агростратегии и иновации смята, че не по-малко важна е административната среда. Според нея така да се използват дигиталните решения, че да могат да бъдат облекчени земеделците - с подаване на заявленията по електронен път например.

„За целта трябва да направим нещо, което Естония е подела. Те са създали такъв продукт, през който земеделците в Естония да могат да подават, да получават документи и съответно могат да си вършат работата на полето спокойно, да не мислят за всичко останало“.

Боянова смята, че трябва да се работи върху цялата тази инфраструктура, защото иначе България ще изостане. 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес среща