Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Дигитализацията драстично ще промени застраховането

Николай Генчев, гл. изп. дир. на Уника, Бизнес среща, 03.04.2018

Застраховането, както и финансовият сектор като цяло, ще претърпи съществена промяна в следващите 5-20 години – т.нар. дигитална трансформация. Това каза Николай Генчев, главен изпълнителен директор на „Уника“, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Със сигурност автономните коли, медицинските изделия, които непрестанно можем да носим върху тялото си, изкуственият интелект, машините, които сами учат и т.н ще променят света, в който живеем, и това ще се окаже драстично за света на застраховането“.

Той посочи, че ще има някакъв радикален, революционен, променящ фактор за целия бизнес, че със сигурност след 10-20 години светът на застраховането ще бъде различен.

„Може би в България това ще дойде по-късно, отколкото в развитите пазари, но всички сме убедени, че рано или късно това ще се случи. Новите технологии неумолимо ще променят начина, по който ние сме правили бизнес. Но никой не знае точно кога и какво ще се случи“.

По думите му в момента в застрахователния сектор се правят по-скоро бебешки стъпки в тази насока.

И все пак според Генчев ако погледнем задокеанския пазар на САЩ или дори пазара на Великобритания, ще видим, че те са доста по-различни, отколкото континенталния или пък още повече българския пазар.

„Там дигиталните и онлайн решения са застъпени в много по-широки граници. Вече доста години 2/3 от автомобилните застраховки в Обединеното кралство се продават онлайн. В САЩ има много стартъпи и нови финтех компании, които предлагат много бързи иновативни решения, с помощта на които човек като му хрумне да се застрахова, буквално с няколко клика успява да получи индивидуална тарифа, индивидуална цена на база на невъобразимо количество статистики и фактори. Това е реалността“.

Как автономните коли ще променят застраховането?

Вижте целия коментар във видеото.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща