Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Човек е щастлив там, където е компетентен

Любов Кирилова, основател на Crystal Water, Бизнес среща, 02.04.2018

Няколко са основните предпоставки за щастие на работното място. Това каза Любов Кирилова, основател на Crystal Water, в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Първата е всеки един от нас да намери своето майсторство, т.е компетентността си. Няма как да се чувстваме щастливи на място, в което не се чувстваме компетентни и нямаме шанс да станем компетентни. Ако смятаме, че правим нещо, което смятаме, че не е в нашите способности, по-добре да не го правим дълготрайно“.

По думите ѝ друга предпоставка е принадлежността.

„Всеки трябва да се чувства като част от общността, в която работи“.

Що се отнася до мотивацията, Кирилова посочи, че според стандартната теория за мотивацията има три основните мотиватори – мотивът за власт, мотивът за социалните контакти и мотивът за развитието.

„Сега психолозите казват, че кой е основният мотиватор се открива не просто като попиташ човек, а като му направиш серия от доста сложни тестове“.

Кирилова обясни, че обикновено при повечето хора два от трите мотиватора преобладават.

„Така или иначе когато гледаш хората в различни ситуации, ти знаейки цялото това нещо, можеш да прецениш защо се реагирали по определен начин, от какво са били повлияни. Може да се направи определен модел и би могло много добре да се влияе върху хората в добрия смисъл, т.е да има се дава това, което наистина да ги мотивира“.

Според нея може да се каже, че мотивираният и ангажиран човек е щастлив на работното си място.

„Винаги съм се интересувала от хората, от тяхната мотивация, защо правят нещо, защо не го правят. Винаги съм наблюдавала поведението на хората в екипа си и съм се стремяла да открия основните мотиватори. Когато си в бизнес среда, общата цел всъщност е растеж на бизнеса, съответно приходите и печалбата, т.е хората от една страна трябва да се разбират и да има една добра среда, но от друга страна и бизнесът трябва да процъфтява“.

Кирилова добави още, че хората всъщност искат да допринасят с труда си извън стандартното бизнес значение и даде пример със социалната корпоративна отговорност.

„Изключително важно е за хората да знаят, че освен работата, която извършват за бизнеса, в който работят, те са свързани и с нещо по-мащабно и по-значимо от глобална гледна точка“.

 


 

Последни новини
Още от Бизнес среща