Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Често допускани грешки във франчайз бизнеса

Иван Колев, Колев и Колев, Бизнес среща, 22.03.2018

В момента около 20% от търговията ни в България е през онлайн магазина ни. Това каза Иван Колев, управител на „Колев и Колев“ в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Имаме онлайн магазин от 10 години и през последните години ръстът на онлайн търговията е двуцифрен – 15-20% годишно. По този начин ние успяваме да стигнем на практика до всяка къща в България, т.е нямаме физическите ограничения, свързани с това дали имаме магазин или къде са хората. При една и съща цена на доставката може да си поръчат обувки“.

Той посочи, че компанията му в момента не предлага франчайз.

„Правили сме го преди години. Имахме поне 5 партньора на франчайз. Но не успяхме да развием тази схема. Не беше удачна по онова време за нас и след това се отказахме“.

По думите му това се е дължало на грешки по време на договарянето. 

Още по темата

„Стремейки се да имаме партньори, които да направят наш магазин в градове като Бургас, Пловдив, Благоевград, ние се съгласявахме тези наши партньори да не гарантират стелките – било с банкова гаранция или някакви депозити. Не изисквахме финансови показатели на техните фирми. След това се оказа, че нашите партньори нямат достатъчно капитал, за да поддържат бизнеса определено време“.

Колев обясни, че често допускана грешка на хора, които искат да стават търговци, е че имат пари, с които отварят магазин и закупуват стока, но след първия сезон установяват, че не са продали всичката стока и нямат пари за втория сезон.

„От такова нещо пострада и нашето франчайз начинание“.

Той каза още, че ортопедичната обувка трябва да се носи само от деца, които се лекуват.

„Нормалното детенце трябва да си ходи с едни съвсем нормални обувки – такива, които са здрави, гъвкави и леки“. 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща