Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Потенциал на промените в Закона за трудовата мобилност и миграция

Ивелин Желязков в Бизнес среща, 20.02.2018

Промените, които се подготвят в законодателството по отношение на трудовата миграция са сериозни, въпреки че ние разчитахме те да бъдат още по-съществени и няма да се откажем от това да предлагаме и настояваме за осъществяването и на идеи, които до този момент не са припознати от народните представители. Това не омаловажава факта, че тези промени, които народните представители внесоха между първото и второто гласуване на закона, са правилни и ние отдавна настояваме за тях. Това каза Ивелин Желязков, АИКБ, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

Ограничението само до 10% от персонала на компанията да бъдат чуждестранни работници правеше невъзможно за микропредприятията до 10 работници да наемат дори и един специалист от чужбина, обясни събеседникът. "Това ограничение не се изисква от ЕС и ние, българите, сме си го наложили сами. Сега предложението е това ограничение да се намали на 20%, а за малки и средни предприятия - на 35%". 

"Българската икономика се задъхва и не може да се очаква нещо кой знае колко по-голямо при настоящото положение и липсата на кадри. Имаме потенциал за повече и искаме да го постигнем". 

45% от българските предприятия заявяват, че възнамеряват да назначават нови хора, а други 29% са заявили, че биха назначили при благоприятно развитие на ситуацията в страната, добави гостът.

Какви бяха абсурдите, които сега, с промяната на законодателството, ще се избегнат? Какви са промените, които се предвиждат по отношение на режима "Синя карта"? Защо Индия и Виетнам са приоритетни за привличане на кадри от страна на българските работодатели? Какви са перспективите за привличане на кадри от Армения, Молдова и Украйна? 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща