Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Как се гради успешен бизнес с малка инвестиция

Любомир Янчев в Бизнес среща, 16.02.2018

Започнах да развивам първия си бизнес проект, не като бизнес, а като ученически проект с цел да се явя на национална олимпиада. Това каза Любомир Янчев, изпълнителен директор на MClimate, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

"След време, тъй като самота идея бе много завладяваща - контрол на домашни уреди, с които да си говориш - медиите подхванаха моята история и след това започнаха да ми пишат хора, които искаха да имат моят уред в дома си. Аз тогава нямах нито цена, нито производство. След това реших да предприема стъпката  и да започна да правя бизнес от това". 

Започнах да търся финансиране и това фондът Eleven много ми помогна, защото ме насочиха към един малко по-правилен път. В началото ние се бяхме хвърлили в една много голяма идея - искахме да даваме едновременно, и услугата за гласово управление, и устройствата, които искахме ние да произвеждаме. Те ни насочиха към това, че трябва да започнем с нещо по-малко - да изберем един от всички, продукти, които искаме да продаваме. 

"В момента "Мелиса" се продава вече в над 30 държави и сме в много важен момент на компанията, защото влизаме вече във най-големите ритейл магазини".

Ако мога да направя робот, който автоматично да ти пере дрехите, да ги сгъва и да ги прибира, ще го направя, защото това е нещо, което ми спестява много време, което мога да използвам, за да усъвършенствам себе си, каза гостът.

"Това, което ме вдъхновява са семействата и домовете. Много хора се фокусират върху "смарт" и забравят за "дом". Домът е уникалното място, където ти можеш да правиш това, което пожелаеш. Вдъхновява ме, когато видя как хората използват продуктите ми по правилния начин". 

Защо първият, избран продукт, е климатикът? Опитва ли се компанията да реализира вече и другите си продукти, след като компанията съществува вече три години? Има ли притеснения Янчев дали ще успее компанията му да овладее растежа, който и към момента е значителен? До колко се разчита на консултанти в развитието на компанията? Защо какъвто и бизнес да предприеме човек, още от началото трябва да си задава най-страшните въпроси и кои са те? Доколко е важно да бъдеш "пъргав" на пазара?

 

Последни новини
Още от Бизнес среща