Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Бизнес ангелите и ролята им в създаването на успешен бизнес

Николай Ярмов, изпълнителен директор на CEED и основател CEO Angels Club, Бизнес среща, 08.02.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнес ангелите са предприемчиви личности, желаещи да помагат на млади стартиращи бизнеси, на хора, дръзнали да се занимават със собствен бизнес. Това са хора хранители, пазители, поддържащи такива начинания на собствен риск.

Това каза пред Таня Кръстева в „Бизнес среща“ Николай Ярмов изпълнителен директор на Центъра за предприемачество и управленско развитие (CEED) и основател на организацията на българските бизнес ангели CEO Angels Club.

Към бизнес ангелите могат да се обърнат фирми и хора, чиито идеи са в зародиш, т.нар. стартъпи, които тепърва навлизат на пазара.

Стартиращите фирми търсят бизнес ангели, но и обратното с е налице, като процесът е взаимен, но все пак търсенето е повече от страна на стартъпите, посочи гостът в студиото.

В болшинството от случаи бизнес ангелите не дават заеми, а инвестират в компаниите срещу получаване на дял от компанията, който е в основата на очакваната възвращаемост, която варира в няколко пъти размера на първоначалните инвестиции (обикновено 5-6 пъти).

 „Има случаи, които са били възвръщани над 10 пъти направената инвестиция. Със сигурност има и загубени инвестиции. Това все пак е рисков бизнес без никакви гаранции"


 

Последни новини
Още от Бизнес среща