Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Биотехнологиите - предизвикателство, професия, призвание

Красимира Чемишанска в Бизнес среща, 07.02.2018

Разработването на едно лекарство е дълъг и рисков процес за тези, които инвестират в подобна инициатива. Това каза Красимира Чемишанска, изп. директор на "AMGEN България", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

"Между 10 и 20% от всички изследвани лекарства достигат до регистрация от регулаторните власти по света". 

Инвестициите за по-новите молекули достигат между 1,5 млрд. и 2,5 млрд. долара, влагани в продължение на 10-15 години, като рискът е 80% молекулата, която в началото е изглеждала като най-подходяща, да не достигне до финалните фази на клинични проучвания и да не се докаже, че може да бъде пуснато като лекарство за употреба, каза гостенката.

"Преди осем години бях поканена да отворя филиала на най-голямата биотехнологична компания в света - AMGEN, със седалище в Калифорния, САЩ. За мен това бе огромно предизвикателство, защото фокусът на тази компания е свързан с приложните биотехнологии в клиничната практика. Това са най-съвременни, иновативни лекарства в различни сфери на медицината".

Биотехнологичните лекарства са най-новото направление в развитието на лекарствената терапия, обясни събеседничката. "За разлика от традиционните лекарства, получавани чрез химичен синтез, биотехнологичните лекарства се синтезират от живи организми, най-често живи клетки, които по методите на молекулярната биология и генетиката са принудени да произвеждат определени белтъци, протеини, които се използват за лекарствена терапия". 

"Основните ми критерии за подбор на кадри са хората ми да бъдат преди всичко професионалисти, но и истински като хора. Хора, с които можеш да водиш открит и честен диалог и да са хора, на които можеш да разчиташ във всяка една ситуация. Винаги съм уважавала тези, които са готови да се хвърлят в битка, обичат предизвикателствата, защото и аз самата съм такава. Много бързо си проличава кой наистина има хъс да работи и има смелостта да се среща с проблеми и да взема решения. Такива хора са полезни и движат успешно нещата напред. Такива хора търся". 

Друго, което е важно, е един мениджър да не слуша само собствения си глас и да смята, че той е единствения, който е прав, каза още събеседничката. "Аз взимам решения в един демократичен стил, поставям проблемите на масата и действително изслушвам гледната точка на хората, които смятам, че имат познания и се опитвам да взимам аргументирани решения, които ще намерят след това подкрепа в колегите ми, за да доведем нещата до край".

Кой финансира разработването на нови лекарства и как протича целият процес? Каква част от приходите си отделят фармацевтичните компании за разработване на нови молекули? Колко са проектите, по които в момента работи AMGEN?

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща