Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

За по-чист въздух - промяната сме ние

Стефан Димитров, Airbg.info, Бизнес среща, 02.02.2018

Airbg.info е проект на фондация „Код България“, който следва чистотата на въздуха в цялата страна. Започна от негодувание за лошия въздух, който дишахме миналата година по това време. Започнахме двама човека с две станции. Към днешна дата са 450 станции в цялата страна. Това коментира съоснователят на Airbg.info в ефира на предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Нямаме назначен персонал, нямаме офис, не усвояваме пари, това е просто една кауза. Първо наши приятели, а после и много хора, които не познавахме, са сега един отбор, който всеки ден прави над 200 хил. измервания и дава много пълна и всеобхватна картина за качеството на въздуха в България. Те са осиновители на станциите“.

Димитров посочи, че на Airtube всеки може да погледне станцията до него и да провери дали работи, какви са показанията ѝ, и по този начин да допринася за качеството на данните.

„Случва се понякога някои от станциите да не показват правилните данни. Осиновителите веднага знаят какво да направят, обучени са“, поясни той. 

„Искаме хората, които са ангажирани със станциите, сами да сглобят от датчици, жици и елементи собствена станция. Да могат да я обгрижват през годината, на пролет да я продухват със сгъстен въздух, да я поддържат чиста“.

По думите му тези, които нямат търпението и възможността да проучват за сглобяването, може да предявят желанието си и да им бъде предоставена станция за осиновяване.

„Очакваме да ни подпомогнат с размера на частите на фондацията, която е 80 лв. Никакви търговски надценки, никакво усвояване на пари. Цялата общност от хора са ангажирани в по-голямата част на деня с нещо друго. Но намират време да се занимават и с една кауза“, допълни съоснователят на Airbg.info. 

„От една страна по член 55 от Конституцията държавата трябва да осигури благоприятна среда за живеене. Очаквам законодателни промени на ниво парламент, разпоредби на ниво правителство, действие на общините, доколкото разполагат с власт. Втората част на този член посочва, че гражданите следва да опазват околната среда“.

Според Димитров малко хора говорят за това.

„Трябва да поговорим като бизнес лидери по този въпрос и да осъзнаем, че промяната идва от нас. Идва от лидерите на тази част от обществото, която се занимава с икономика. Всеки трябва да бъде готов да помисли за отпечатъка на своята дейност и като гражданин, и като компания върху околната среда и съответно да се приведе в необходимите рамки, така че да не пречи на другите“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща