Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Биометрията - футуристично бъдеще на една ръка разстояние

Юлиан Софрониев в Бизнес среща, 01.02.2018

 Юлиан Софрониев, Биодит. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юлиан Софрониев, Биодит. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнесът осъзна, че биометрията е нещо добро и добавя стойност в бизнеса. 35% на годишна база расте биометричния пазар в световен мащаб. Това каза Юлиан Софрониев, изп. директор на компанията за биометрични системи "Биодит", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

"В бизнеса през последните години масово има използване на биометрия във всяка сфера. Докато преди 10 години биометрията бе достъпна само за военната индустрия, за държавните служби и за контрол на достъпа на летища и на сгради с най-високо ниво на достъп по отношение на сигурността, то днес биометрията е навсякъде. Всички ползваме телефони с пръстов отпечатък за отключване, на всеки втори компютър също има отключване с пръстов отпечатък, вместо да пишем пароли".

Биодит се занимава с развойна дейност и производство на биометрични системи за контрол на достъп и идентификация, каза гостът. "Хората много се объркват и се плашат от думата "биометрия" - изглежда много сложно. А тя съществува от хиляди години. Биометрия са всички човешки физически белези. Пръстовият отпечатък, венокодът, ръката, лицето, говора, походката са биометрични характеристики на човека". 

Биометрията не е физическо заснемане на пръстовия ни отпечатък, така че някой да може да използва тази снимка, а работи (в частния случай на пръстовите отпечатъци), като се взимат между 60 и 80 отличителни черти на пръстовия отпечатък - това са релеф, гънки, топлина, мекотата на кожата, обясни събеседникът. "Те не могат да бъдат подменени. Генерира се един 16-тичен код, който в обратен ред не може да бъде произведен".

"Да, в България трябва да има повече фондове за финансиране на стартиращи иновативни компании. Парите за финансиране на стартъпи в България са недостатъчни. Има много добри проекти, много добри идеи. Много млади предприемачи започнаха да развиват своите идеи и те наистина имат нужда от пари, за да го правят. Тук има едно разминаване между очакванията на фонд мениджърите и на нас, като предприемачи и стартъп компании. 

Очакванията на фонд-мениджърите са, че срещу една инвестиция от 500 хиляди или милион в компания в България трябва да постигаме резултати от четири-пет пъти ръст на годишна база, каквато постигат американските компании, но не се взима предвид, че американските компании имат с между 5 и 80 пъти по-голямо финансиране от нас, обясни събеседникът. "Очакванията трябва да са реалистични".

"Младите предприемачи трябва да мислят, да търсят нови възможности и идеи. Да не се ограничават и да правят нещо, което вече го има. XXI век сме. Не трябва да копират нещо, което вече е остаряло. Светът се развива експоненциално и няма време да копираме и да повтаряме грешките на другите". 

Как трябва да се развие рисковото финансиране в България? Какви са българските иновации, по които работи компанията - wireless система за контрол на достъп, система за разпознаване на венокод? Какви са предпоставките за развитие на един успешен бизнес? 

Повече вижте във видеото.  

Последни новини
Още от Бизнес среща