Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Дяловото инвестиране в България вече не е толкова екзотично

Валери Петров, партньор в Axxess Capital, Бизнес среща, 25.01.2018

Дяловото инвестиране в България и региона е по-малко екзотично, отколкото беше преди 20 години. Разбира се, все още обемът на дяловите инвестиции е много малка част в сравнение с останалите инвестиции, които се извършват в региона. Това коментира Валери Петров, партньор в Axxess Capital, в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Но от друга страна мисля, че съвременните предприемачи са много добре запознати с това какво е дялова инвестиция и знаят какво могат да очакват от такъв партньор, търсят го в подходящи моменти. Докато преди 15-20 години трябваше да отделяме много време в обучение на другата страна“.

Петров посочи, че Западните Балкани от гледна точка на дяловите инвестиции и от гледна точка на Axxess като фонд и стратегия, са много интересен регион.

„По една или друга причина те изостанаха малко в развитието си – както икономическо, така и чисто структурно от гледна точка на инвестиционната среда. Ако вземем например най-голямата по население страна в Западните Балкани – Сърбия, тя много прилича на България пред 15 години. Аз силно вярвам в потенциала на Сърбия от гледна точка на дяловите инвестиции. Защото се развива по много сходна пътека и донякъде това ни дава възможност да предсказваме какво ще се случи на този пазар, което поне за мен го прави изключително интересен и дава много големи възможности за добри инвестиции“.

Той каза още, че очевидно в България на макрониво ниво пазарът расте и икономиката се развива добре.

„Знаем, че до голяма степен това е подпомогнато и от еврофондовете. Надявам се този ръст да се използва добре както от политиците, така и от предприемачите, за да се изгради една по-трайна инфраструктура на бизнеса и на инфраструктурата. За да може и след като еврофондовете намалеят или изчезнат напълно, икономиката да продължи в този тренд. От гледна точка на дяловите инвестиции виждаме доста добри възможности в момента“.

Що се отнася до проблемите в компаниите, Петров смята, че те много често тръгват от неправилни или колебливи управленски решения.

„Проблемът може да дойде от пазара, от непредвидени движения на конкуренти, от някакъв по-сериозен регионален или глобален тренд. Проблемите могат да бъдат най-различни, въпросът е да се видят навреме и да се вземат съответните мерки“.

Според него когато един фонд мениджър стои близо до компаниите от портфолиото, той може да забележи проблемите навреме и навреме да вземе мерки.

„Има фонд мениджъри и фондове, които стоят по-далеч от техните компании. При тях по-късно се забелязват проблемите и по-трудно могат да се вземат мерки, но специално Axxess Capital, а и другите фондове, в които съм бил преди това, са стояли винаги много близо до компаниите си и са участвали активно в управлението“.

„Има много успешни инвестиции, има разбира се и много такива, които са тотална загуба. Целта винаги е средно потрфолиото на един фонд да е успешно и да даде добра възвръщаемост като цяло на инвеститорите във фонда“, обясни още инвеститорът.

По думите му всяка една загубена инвестиция се анализира много дълбоко и се търсят причините защо се е стигнало до там – правят се изводи, да не се повтарят подобни грешки за в бъдеще.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща