Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Модата - удоволствието да си в собствената си кожа

Васил Райчев в Бизнес среща, 24.01.2018

За да бъде успешен един бизнес за търговия с облекло - моето правило е, че 30% от успеха е локацията, 30% брандовете, които продаваш и още 30% - нивото на обслужването и 10% са дребни фактори, които могат да се сложат в категорията късмет. Локация, продукт и сервиз са трите основни неизвестни, от които зависи успехът на един магазин. Това каза Васил Райчев, собственик на верига магазини Hot Spot, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

"Конкуренцията е много хубаво нещо, защото изгражда пазара и вдига нивото на клиентите. Друг е въпросът кога е умерена и позволява на всички да съществуват и да има смисъл това, което правиш"."В България търговията на дребно се разви до такава степен, че има канибализиране на пазара и големите марки се възползваха от този голям бум на строителство на шопинг центрове и в момента те контролират пазара. Има много повече магазини, отколкото пазарът може да понесе. В същото време те имат нужда от голямо представяне на пазара, за да могат да оперират на пазар като българския".

Преди повече от 20 години започнах да се занимавам с търговия на маркови дрехи, сподели гостът. "Когато завърших образованието си в САЩ постепенно започнах да внасям маркови дрехи. Видях, че пазарът в България е неразорана целина. Тази област бе съвсем изостанала и марките, които се продаваха на Запад изобщо ги нямаше в България".

 Човек губи вяра, когато потъне в трудностите, но когато гориш в това, което правиш, е въпрос на прегрупиране на усилията, за да създадеш нов модел и да оцелееш, сподели Райчев. 

"Модата е начин на живот, удоволствието да си жив и в собствената си кожа - опаковката ни, с която показваме на света в какво настроение сме. Модата е вдъхновение - удоволствието да се обличаш и да си сред хора". 

"Студентите в област мода нямат контакт с реалната мода и реални знания за модата и искахме да създадем малка библиотека. Изкуствата като цяло могат да бъдат привлекателен център за младите хора които искат да се развиват". Така гостът описа от къде се е зародила идеята за създаването на модерното читалище Hot Spot Books&Art. "Това са над 15 000 тома книги, изложби, представления - място, където млади хора могат да намират вдъхновение и сродни души".

 "Онлайн бизнесът е неизбежен, при положение че сме една обща Европа и човек може да види през компютъра си какво се продава в цяла Европа. Въпросът е дали хората могат да разпознаят дали това, което купуват е качествено или е просто една добре направена снимка. Онлайн търговията израстна много бързо и много бързо намери поддръжници в модата. България, като малък пазар, не може да предостави всичко това, което може да предостави Европа. Но хората много бързо се сблъскаха с несходите на онлайн търговията. Все пак пазаруването в модата е и удоволствие, а не само очакване на кашонче. Тя е и докосването на дрехата, общуването с други живи хора, които ще ти предложат това, което е най-добро за теб. Може би ще се достигне до едно ниво, когато много заетите хора или хората, които търсят много големи намаления, ще пазаруват онлайн. А хората, които ценят удоволствието на модата по-скоро ще искат да имат пряк контакт с нея". 

Склонни ли са българите да бъдат лоялни към дадена марка? На каква възраст човек започва да изгражда лоялност към бранд? Какво представлява ексериментът с бранда "Бригада"? Кои са най-трудните решения, които Райчев е вземал в своята кариера на предприемач? Какъв е новият проект, по който работи гостът?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес среща