Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Новият Закон за храните е безусловно нужен и наложителен

Димитър Димитров, държавен експерт в Министерството на земеделието, храните и горите, в Бизнес среща, 23.01.2018

Необходимостта от чисто нов Закон за храните е абсолютно безусловна и наложителна. Това каза Димитър Димитров, държавен експерт в Министерството на земеделието, храните и горите, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. Гостът коментира създаването на нов Закон за храните, който в момента е между първо и второ четене в Народното събрание. "Сегашният закон е публикуван през 1999 година. Много години са минали от създаването, а и е направен далеч преди членството ни в ЕС. Той е остарял и, защото не е в пълен унисон с европейското законодателство за храните, което е развито и хармонизирано".

"Законът вече е претърпял 35 допълнения и изменения, а този процес дава вътрешни дисбаланси".

Ще засегне всички, които създават и търгуват с храни и за това представлява такъв интерес за голяма група хора, каза гостът.

Какви са новите изисквания за транспортните средства, които се използват за доставка на хранителни продукти? През какви разрешителни режими ще преминават те и предвижда ли се обозначаване със стикери? Защо България предвижда по-строги регулации от тези в ЕС? Какви са изискванията за храните, които се търгуват онлайн? Какви са промените при етикетирането на храните? Ще се забрани ли рекламата на нездравословни храни от деца за детска аудитория? Какви са новите регламенти за минералните и на изворните води? 

Последни новини
Още от Бизнес среща