Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Модата - начин да се себеизразиш правилно

Невена Николова, дизайнер в Лондон, в Бизнес среща, 12.01.2018

Умението да се обличаш адекватно ти дава невероятно оръжие. Знанието, за това как те пази дрехата и как те изразява, присъства в моите модели много повече, отколкото при всички други, които се занимават с мода. Това каза Невена Николова, дизайнер в Лондон, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

"Преследвам целите си, в които вярвам. Трудно мога да бъда накарана да правя нещо, което не харесвам и не обичам, но отказите ми си имат своята цена".

Лондон е най-живият град в Европа - международен център на мода, на финанси, каза Николова. "Лондон е много хитро устроен град. Той не е Великобритания. Много добре успява да събере правилни хора от целия свят - тези, които харесва ги пуска, но всеки, който не харесва - изолира. Всеки, който има пряк или косвен опит с Лондон, е запознат с този факт. Да пробиеш, да счупиш бариерите в обществото и да бъдеш приеман по достойнство е нещо невероятно трудно". 

"Средата, в която на мен ми се налага да работя, е безкрайно лъскава, но и безкрайно празна в някакво отношение. Наши клиенти обаче са хората, които управляват държавата. Те са много надълбоко. Това са хора, които не можеш да купиш. Не можеш да си купиш статия в Daily Telegraph или Financial Times, не можеш да си купиш споменаване. Можеш да бъдеш избран - черно на бяло - в една селекция, където ти се нареждаш до големите световни марки, които са не повече от десет".

В политиката да си красив има своята цена, заяви Николова. "Тази цена не е финансова. Има цена да можеш да изнесеш един великолепен дизайн, който е толкова категоричен, че ти можеш да постигнеш крайни ефекти - може да подразниш, но в повечето случаи печелиш изключителни симпатии".

Никога не съм си мислила, че ще стана дизайнер, сподели гостенката. "При никакви обстоятелства не съм си представяла, че мога да правя нещо различно от пряко избраната от мен цел, а аз съм лингвист. Имах обещаващи възможности за академична кариера, но обстоятелствата в човешкия живот не винаги се подреждат така, както ги планираме. Решението ми беше съзнателно, но не беше очаквано. Оставайки в България, за да има емоционална стойност оставането ми, реших да се отдам на своето хоби. Направих диаметрално противоположна стъпка, спрямо това, което се очакваше от мен, но влязох в модата с всичките познания и сериозен житейски опит, който бях натрупала преди това". 

"Езиковата култура помага на абсолютно всичко, което правя. Всеки един от езиците, които знам, има толкова особена структура, толкова различна фонетика и фонология, толкова специфично изграждане на изреченията, че отразява изключително добре натюрела на хората, които ги говорят. Така за мен е абсолютно невъзможно да не мога да правя рокли, защото аз чета хората така, както разбирам езика на всеки, и вербалния, и невербалния".

Последни новини
Още от Бизнес среща