Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

София има много шансове да стане приличен умен град

Любомир Минчев, председател на Съвета на директорите на Телелинк, в Бизнес среща, 15.01.2018

Любомир Минчев, собственик и председател на Съвета на директорите на Telelink. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Минчев, собственик и председател на Съвета на директорите на Telelink. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Градовете представляват близо 80% от икономиката и ще продължат да бъдат много силна концентрация на икономически елементи. Умният град започва от по-добрия начин на придвижване. Веднага след това идва ролята на сигурността, свързаността и начина на управление на тази свързаност, за да могат бизнесът, общината и гражданите да общуват по-бързо и лесно.  Това каза Любомир Минчев, собственик и председател на Съвета на директорите на Telelink, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Таня Кръстева. "По-чистият въздух идва по няколко начина, но единият от тях е по-малкото емисии, отделяни от транспортните средства в града. Въпросът не дали, а кога". 

"София има много шансове да стане приличен умен град, защото през последните няколко години бяха създадени на високотехнологични компании. Въпрос на воля е. Понякога закъснението на инвестиции в определена сфера може да бъде наваксано доста бързо". 

Един успешен бизнес винаги възниква, когато има нужда от него, каза гостът. "А нуждата от компания, като Telelimk, бе създадена от липсата на компания, които да има способност да изгражда мобилни мрежи. Тъй като Globul, част от гръцката OTE, придоби лиценз декември 2000, имаше нужда от компании, които да изградят мрежата им. Преди това мрежите бяха изграждани повече с вътрешни усилия, а концепцията на Globul бе да възложат на големи вендори (Motorolla и Erikson спечелиха бизнеса), които да изградят по възможно най-бърз начин мрежата. Ние започнахме като подизпълнител на подизпълнителя Motorolla". 

"Бизнесът винаги има една и съща логика. Аз мога да намеря голям паралел между бизнеса, в който работех преди и бизнеса, който управлявам в момента. При инвестиционното банкиране работиш за малко на брой големи клиенти. Подобен е и бизнесът, свързан със системната интеграция. Принципите на бизнеса са сходни". 

Всеки бизнес има своите особености, но изграждането на мобилна мрежа не е толкова високотехнологичен и бе свързан с бързото набиране на хора, които да имат специфични знания. Това, което на мен ми е помагало, е, че винаги съм успявал да изграждам и да управляват добри екипи, добави Минчев.

"Трансформацията в бизнеса е задължителна в съвременните условия и тя ще продължи. Това, което правим в компанията в момента, е разделяне на отделните ни бизнеси и целта е хората да се фокусират в това, което правят".

"Фокусът върху ефективността е нещо, което се опитваме да генерираме вътре в компанията си и да го предадем извън нея. Дигиталните технологии предоставят на бизнеса средства, с които могат хората да бъдат по-ефективни, по-продуктивни и по-сигурни". 

Какво представляват 5G мрежата? Защо бъдещето и умните градове не могат без 5G мрежа?

 

Последни новини
Още от Бизнес среща