Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Успехът е процес, който никога не свършва

Анна Пелова, автор на Founders and The Underdog, Бизнес среща, 14.11.2017

Най-трудната стъпка при предприемачеството е човек да реши каква е неговата мисия и какъв проблем иска да реши. Това каза Анна Пелова, автор на Founders and The Underdog – книга за предприемачеството, в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Виждаме в момента, че много стартъпи решават проблеми, които не са реални. Но тези, които решават най-големите проблеми, всъщност са тези, които успяват наистина, и парите просто идват при тях като следствие. Те не го правят заради парите, а заради идеята и защото някак си усещат, че трябва да изпълнят своята мисия“.

Анна Пелова цитира и един от персонажите от книгата - Навийн Джейн, който работи по проект за пътуване до Луната:

„Много е лесно човек да направи 1 млдр. долара, само трябва да окаже влияние върху живота на 100 млн. души.“

Тя смята, че парите не са реални и всичко е една игра, съответно човек не трябва толкова да се фокусира върху парите.

„Интересно е, защото в момента разговарям с предприемачи, които се занимават с криптовалути, и когато човек се опита да разбере криптовалутите, някак си много повече разбира и традиционните пари“.

По думите ѝ няма най-благоприятно място за правене на бизнес, защото абсолютно навсякъде е благоприятно, просто човек трябва да намери своето място и да намери своя проблем, който иска да разреши.

Според Пелова България също е много добро място за предприемачество, защото имаме доста проблеми за решаване.

„Но в България разходите за живот са сравнителни ниски, което е също голям плюс. Когато човек започва с предприемачеството, най-трудно е в началото да намери клиенти или да има продажби. Съответно всеки един разход е с доста голяма тежест“.

Що се отнася до дефиницията за успех, Пелова е на мнение, че успехът не е дестинация, а е самото пътуване.

„Успяването е процес, който никога не свършва. Това е животът – човек създава нещо и продължава да го прави“.

Като пример тя даде успелите хора от книгата ѝ, които имат достатъчно средства, с които да се подсигурят до края на живота си, но въпреки това продължават да работят по много часове на ден.

Съветът на автора към бъдещите предприемачи е да бъдат смели, да вярват в себе си и в идеите си.

„Ако интуицията ви казва да направите нещо, дори да ви се струва невъзможно в момента, бъдете смели, вярвайте и също така работете много усилено - така нещата ще се получат“. 

Последни новини
Още от Бизнес среща