Audi възнамерява да закрие 4-5 хил. работни места

Съветът на работниците първоначално възнамерява да определи дейностите, които вече няма да са необходими в бъдеще

Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Ръководството на Audi не успя да постигне съгласие с работния съвет относно бъдещ пакет преди заседанието на Надзорния съвет миналата сряда, както беше планирано. Разговорите са били гръмки и неефективни. Има разногласия по въпроса, кои и колко работни позиции всъщност трябва да закрие производителят на автомобили, пише германската медия Der Spiegel.

Съветът на работниците първоначално възнамерява да определи дейностите, които вече няма да са необходими в бъдеще. С „целево изображение“ за 2025 г. ръководството на компанията трябва да покаже точно кои превозни средства и услуги Audi смята да предложи през следващите пет години - и съответно кои работници са подходящи за това. След това идва ред на преквалификация и допълнително образование.

Ръководството на Audi обаче иска бързо да започне със съкращаването на работни места въз основа на „кривата на намаляване“. Годишният производствен капацитет в заводите в Инголщат и Некарзулм трябва да бъде намален със 100 000 превозни средства във всеки, респективно и броят на служителите ще бъде понижен.

Говорим за 4000 до 5000 работни места, които Audi възнамерява да премахне чрез частично пенсионно осигуряване и схеми за ранно пенсиониране. Не трябва да се освобождават служители, а свободните работни места вече да не се запълват.

Спор има и за продължителността на трудовата гаранция, която е валидна до 2025 година. Представителите на служителите изискват удължаване най-малко до 2030 г., което Audi отхвърля досега. Но споразумение може да се очаква през следващата седмица, се твърди в бранша.

Може да бъде договорена гаранция за заетост до 2029 г., при условие че работният съвет от своя страна приеме редуцирането на производствения капацитет в предприятията. Като допълнителна отстъпка Audi иска да гарантира, че ще продължи да предлага стажове по-голям мащаб.

Премиум производителят е на прага на сериозна метаморфоза. През последните седмици бе обявено, че компанията ще смени изпълнителния си директор и няколко членове на  УС. От началото на април 2020 г. новият шеф Маркус Дюсман трябва да реформира фундаментално компанията. Неговата цел е да върне на марката Audi претенцията си за „предимство чрез техника“.

Последни новини
Още от Автомобили