Заводът на VW ще бъде в България или Турция, твърди синдикатът на Skoda

Окончателното решение ще бъде взето в рамките на няколко месеца

Табло с логата на VW и Skoda пред руския завод в Калуга Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Табло с логата на VW и Skoda пред руския завод в Калуга Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

България е все по-близо до приютяването на най-новия завод на водещия световен автомобилостроител Volkswagen (VW). Турция е единственият останал конкурент на страната ни, твърди синдиката на служителите на Skoda, цитиран в Bloomberg Terminal, пише Investor.bg.

Предимствата на двете страни се изразяват най-вече в евтината работна ръка. Съществена, обаче, е разликата в държавното управление и инфраструктурата. Ако от Анкара лъха несигурност с оглед последните събития около местния вот, то София наскоро прие председателството на съвета на ЕС. От друга страна България не разполага с инфраструктурата на Турция, така че аргументите „За“ и „Против“ нарастват.

Още по темата

Синдикатът на служителите на Skoda има своите съображения. На първо място е отражението върху чешката икономика и сигурността на работните места в страната. Не е за подценяване и печалбата, която би донесъл новият завод за компанията. Към момента чешкото производство е достигнало своя максимален капацитет. Все още остава и въпросът за ръководството от страна на концерна и дали наистина то ще бъде поверено на Skoda или на някоя друга от марките под негова шапка.

Снимка на Десислав Янкулов.

Брой продадени автомобили на Skoda по месеци през изминалите 5 години Графика: Skoda-Auto.com

Планираната инвестиция от VW Group е за 1 млрд. евро, пише германското издание Handelsblatt, но за подробности около инвестицията все още е рано да се говори. Решението за крайната дестинация предстои да бъде взето на следващото заседание на борда на директорите на компанията през ноември.

Повече информация по темата можете да откриете на страницата на Investor.bg.

Последни новини
Още от Автомобили