Най-импозантните модели автомобили с V10 двигател

Днес V12 двигателите са доста редки, а сред застрашените от изчезване са и V10

Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg *** Local Caption *** Tim Kuniskis Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg *** Local Caption *** Tim Kuniskis

Двигателят е сърцето на всяка кола. Той не само задвижва автомобила, но му придава и характер. Днес V12 двигателите са доста редки, а сред застрашените от изчезване са и V10. Много малко автомобили използват такива, за съжаление, тъй като отличителният им вой носи неописуема тръпка не само на тялото, но и на душата. Ето някои от най-великите автомобили с V10 двигател в историята, с които Automedia.bg ни запознава:

Dodge Viper
Dodge Viper предизвика доста голямо вълнение, когато се появи на пазара през 1992 година. От концепт до реалност V10 двигателят на този спортен автомобил бе създаден с помощта на Lamborghini. Пет поколения на Viper живяха 27 години, но през 2017 г. производството бе прекратено.

Porsche Carrera GT
Един от най-култовите модели в 70-годишната история на Porsche. V10 на Carrera GT започна като двигател, създаден за моторните спортове, но беше отлаган няколко пъти. Преработен 10-цилиндров двигател беше използван в концепт, който дебютира на изложението в Париж през 2000 г. Той бе приет изключително позитивно и скоро 5.7-литровият V10 Carrera GT стана реалност.

Dodge Ram SRT-10
Продукт на Performance Vehicle Operations на Chrysler, американският пикап използва 8.3-литровия двигател на Dodge Viper. Суперпикапът с мощност от 500 коня смути много спортни автомобили с ускорението от 0 до 96 км/ч за само 5,3 сек и максималната скорост от 237 км/ч. Ram SRT-10 също така има също така оптимизация по окачването, управлението и спирачките, за да съответстват на скоростта му.

Вижте кои са останалите модели в Automedia.bg.

Последни новини
Още от Автомобили