Lotus се завръща след 11 години с нов електромобил

Британската марка обяви концепцията си на автомобилното шоу в Шанхай

Логото на Lotus Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Логото на Lotus Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Звездата на спортното автомобилостроене от 70-те и 80-те години на миналия век е напът да се завърне след 11-годишно затишие. Това обяви изпълнителният директор на компанията Фил Пофам по време на международното автомобилно шоу в Шанхай, предаде Bloomberg.

Type 130 ще е първата изцяло електрифицирана кола на Lotus и заедно с модела Evora GT4 ще се превърнат в първите автомобили на марката след повече от десетилетие.

По време на шоуто мнозина очакваха Пофам да обяви, че двата модела ще бъдат изработвани в новия завод на Lotus във Вухан. Оказва се, че инвестицията в Китай за 1,3 млрд. долара ще служи за други цели, докато най-новите коли ще се разработват във Великобритания. Така до известна степен се повдига въпросът с търговските войни по оста САЩ-Китай-ЕС, но това е малко по-различна тема.

Още по темата

Все още нямаме представа как ще изглеждат въпросните автомобили, но изпълнителният директор на Lotus обеща, че първите концепции ще се появят на международното шоу в Лондон по-късно тази година.

За цялата 2018 г. в световен мащаб са продадени 1630 коли Lotus. Това е прекалено малко за реномето на спортните возила, особено след хитовия модел Esprit S1 от 1978 г., на който се возеше не кой да е, а самият Джеймс Бонд в едноименната поредица за тайния агент на Британските тайни служби.

Lotus Esprit S1 модел 1978 Снимка: Bloomberg

Фил Пофам се похвали, че вече има запитвания за Type 130 и Evora GT4, независимо, че колите са доста далеч от реалното си производство.

Последни новини
Още от Автомобили