Daimler инвестира в нова софтуерна компания за автономни коли

„Никога не бихме имали прекалено много експерти в тази област“, казва директорът в тежкотоварния отдел на компанията

Хибриден камион Scania на автомобилно шоу в Хановер Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Хибриден камион Scania на автомобилно шоу в Хановер Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската компания Daimler купува мажоритарен дял от американския софтуерен разработчик Torc Robotics срещу неоповестена сума, пише Ройтерс.

Мартин Даум – директор в тежкотоварния отдел на Daimler, се похвали с нови 120 разработчици, които да помогнат на автомобилостроителя да разгърне амбициите си за създаване на автономни камиони.

„Никога не бихме имали прекалено много експерти в тази област“, казва Даум. „Ахилесовата ни пета е в развитието на софтуера“.

Torc има партньорство с Caterpillar в развитието на автономни машини в сферата на минните технологии и агрикултурните приложения. Също така за 12 поредна година са част от състезанието на правителствената агенция DARPA за автономни коли.

Американската софтуерна компания работи на 4 ниво на автоматизация, което би било от голяма полза на Daimler Trucks. До момента германския производител предлага превозни средства само от 2 ниво. Разликата е, че в единия случай имаме способност за предвижване с автоматична спирачка, ускорение и управление с помощта на системи за радар и камера, а в другия нивото предлага управление в различни атмосферни условия – дъжд, мъгла, сняг и слънце.

Torc и Daimler продължават и с паралелните си разработки, но софтуерните инженери вече ще започнат работа и по общи проекти.

Последни новини
Още от Автомобили