Hyundai и Kia инвестират 300 милиона долара в „индийския Uber“

Автомобилните компании очевидно ще развиват бизнеса със споделено пътуване, тъй като това е втората им подобна инвестиция в бранша

Концептуален автомобил на Kia от 89-тото автомобилно шоу в Женева Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Концептуален автомобил на Kia от 89-тото автомобилно шоу в Женева Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Hyundai Motor Co. и Kia Motors Corp. влагат все повече средства в разширяване на транспортния бранш със споделените пътувания.

Двете автомобилни компании планират да вложат 300 млн. долара в индийската платформа Ola. Това става година след вложените 275 млн. долара в сингапурската фирма Grab, предаде Bloomberg.

Потенциалът на Ola е достатъчно голям, за да бъде реален конкурент на американския основоположник в бранша Uber. С помощта на Hyundai и Kia изглежда, че възможностите пред платформата се увеличават значително. След изтеглянето на Uber от Китай преди две години голямата цел е да увеличат конкуренцията в Индия, но свежите инвестиции в Ola говорят, че надали компанията ще се предаде без бой.

Още по темата

Индийското приложение за споделено пътуване вече стъпи на международната сцена, както по-рано научихте от нас. Освен в Индия, платформата набира популярност в Австралия и Уелс.

В България обаче едва ли ще се възползваме скоро от тази услуга, тъй като през декември 2014 година Uber пробва да пробие на пазара у нас, но три месеца по-късно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) взе предвид апела на таксиметровия бранш срещу споделеното пътуване. В началото на март тази година американците загубиха делото срещу КЗК пред Върховния административен съд, информира Investor.bg. Адвокатите на Uber обжалват решението пред петчленен състав.

Последни новини
Още от Автомобили