Porsche 911 Carrera S 2020 слага край на бензиновата ера за серията

Време е да направим място за електромобилите и хибридите, твърдят от производителя

Паркирано на залеза Porsche 911 Carrera S Снимка: Porsche Паркирано на залеза Porsche 911 Carrera S Снимка: Porsche

Светът на бързите автомобили необратимо се променя, независимо дали ни харесва или не. Други може и да поставиха началото, но класики като Porsche 911 ще бележат края на една цяла епоха в автомобилостроенето. Новият модел Carrera S се очертава да е последният бензинов модел от серията, щом се появи на бял свят през 2020-а година.

От The Wall Street Journal (WSJ) са тествали новото 911 още преди да се е появило официално на пазара и разказват за усещането да се докоснеш до една истинска част от историята.

Преди да навлезем в подробности относно подобренията, ще отговорим на въпроса, който неизбежно всеки си задава, чувайки за появата на нов автомобил. Да – Carrera S 2020 е по-бърза от предходния модел (ускорява до 100 км/ч за 3,3 с).

Компанията официално обяви плановете си да остави в миналото дизела и бензина най-късно до 2025 г. От там насетне производството на Porsche ще е фокусирано изцяло върху хибриди и електромобили.

Преди това предстои да научим как ще се наложи на пазара последното по рода си 911. Все пак цената му е по-висока от очакваното. Базовият модел ще се продава за 113 300 долара, а пълният пакет е с 40 000 долара по-скъп. Компанията майка (VW) възнамерява да се възползва максимално от последните пориви на вятъра с аромат на изгорели газове.

Поглед към миналото и настоящето на Porsche

Основният акцент на автомобила са светлините и появата му на дневна и нощна светлина, разказва репортерът на WSJ. Задните светлини минават по цялото протежение на багажника, което гарантира добра гледка за преследвачите на пътя. Шегата настрана. Голяма част от инцидентите на пътя се дължат на слабите възприятия на шофьорите, но тъй като не може всички коли да бъдат в неоново зелено, подобни решения със светлините имат своето значение по отношение на сигурността.

Още по темата

Говорейки за сигурност, трябва да отбележим новата система за шофиране в мокра среда. Атмосферните условия в България са такива, че пътищата нерядко са мокри, дори през горещите летни месеци, а малко помощ от компютърната система на автомобила няма да е никак излишна. Под шасито на Carrera S 2020 са инсталирани микрофони, които улавят разликата в шума, който издават гумите при контакт с пътната настилка, и сигнализират на водача, ако е препоръчително да превключи на „дъждовен режим“. Страничните крила сменят позицията си и прилепват шасито на няколко сантиметра от асфалта.

Двигателят е претърпял значителен ъпгрейд благодарение на подобреното турбо и увеличения капацитет, достигайки до 443 к.с. и въртящ момент от 390 Н.м.Интериорен изглед към Porsche 911 Carrera S 2020

Интериорът отново е вдъхновен от дизайнерската компания Bauhaus, както бе в някои по-стари модели, като целта е да се създаде едно чувство на носталгия у заклетите любители на Porsche. Класическият стил е преплетен със задължителния 10,9-инчов тъчскрийн. И за завършек на цялостната картинка има поставка за кафе между подлакътника и лоста за 6-степенната автоматична скоростна кутия. Не повдигайте вежди, защото Porsche 911 отдавна спря да прави типичните за спортния клас ръчни предавки. Изглежда по подобен начин ще говорим за бензина и дизела след още има-няма десетина година.

Последни новини
Още от Автомобили