Автопроизводители готвят масово бягство от Европа

Нестабилността в Европа около Brexit и промяната в нуждите на пазара са стреснали конгломерати от ранга Honda, Ford и Nissan

Коли на Tesla чакат паркирани след пристигането си на пристанището в Осло Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg Коли на Tesla чакат паркирани след пристигането си на пристанището в Осло Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg

Някои от най-големите производители на автомобили планират да изместят производството си извън пределите на Европа, смята New York Times (NYT).

Динамичните събития около проточилото се напускане на Великобритания от Европейския Съюз (ЕС) са една от основните причини за задаващия се индустриален колапс.

Honda, Nisan, Ford, Jaguar Land Rover, Dyson и General Motors (GM) планират рокади в производствените си процеси. И това не е чудно - нека не забравяме, че през 2017 г. GM продаде Opel и Vauxhall.

Веднъж щом заводите на Honda и Jaguar затворят врати, работата си биха изгубили повече 8000 служители, основната част от които са британски поданици.

Още по темата

Друг съществен фактор е цялостното преструктуриране на автомобилостроенето, свързано с масовото навлизане на електромобилите най-късно до 2040 г. В цяла Европа регистрираните коли с електромотори са достигнали 6% за 2018-та, а година по-рано делът е бил 4,8%, твърдят от компанията за индустриални автомобилни проучвания JATO. С подобни темпове до средата на века двигателите с вътрешно горене ще се срещат основно в Източна Европа, Близкия Изток и Африка.

Оказва се все пак, че не само политическите решения се явяват пречка, а проблеми възникват и вътре в бранша. Uber, Alphabet и Tesla повишиха сериозно конкуренцията на пазара, особено в надпреварата за намиране на най-доброто екологично решение за транспорта. Това принуди традиционните компании да свият разходите си и дори да сключат партньорски договори с някои от заклетите си конкуренти през годините. NYT дава за пример януарското споразумение между Ford и Volkswagen по програмите им за автономните електромобили, както и плана от февруари на BMW и Daimler да инвестират общо 1 млрд. евро в разработването на услуги за споделено пътуване и изграждане на захранваща система за електрически коли. Налице са още примери с Audi, IBM, Intel, Mobileye, Fiat Chrysler и Google, които свидетелстват за настъпването на нова ера в бизнеса.

Пазарът за коли в Европа се е свил осезаемо през последните 12 години. Ако за 2007-та година са били продадени 16 милиона автомобила, то през 2018-та продажбите са спаднали до 15 милиона, според JATO. Забелязва се и тенденция за продажба на малки коли, докато големите и мощни возила намират все по-малко приложение за разлика от пазарите в Азия и Северна Америка.

И така - все по-трудното планиране и капризният пазар със сигурност ще променят световната индустриална карта на автомобилостроителите в обозримото бъдеще.

Последни новини
Още от Автомобили