Продажбите на нови коли в Египет са спаднали с 42% през януари

Инициативата срещу високите цени на вносните стоки „Да изгние”, стартирала през 2017, още е в ход

Централна улица край площад "Талат Харб" в центъра на Кайро, Египет. Фотограф: Виктория Хазу / Блумбърг Новини Централна улица край площад "Талат Харб" в центъра на Кайро, Египет. Фотограф: Виктория Хазу / Блумбърг Новини

Пазарът на нови автомобили в Египет отбеляза драстичен спад с 42 процента през януари, сравнен с декември – от 19 804 бройки на 11 460 коли. Лошите новини за търговците на нови коли в страната са съпроводени от още по-лоши – съпротивата срещу покупката на нова кола ще продължи да расте и продажбите им още ще намаляват, съобщава AutoMedia.

Сайтът задава въпроса защо в Египет има съпротива срещу новите коли? Причината е проста – клиентите смятат, че цените им са твърде високи и ги бойкотират. Става въпрос за инициативата „Да изгние”, началото, на която даде Мохамед Ради през 2017 година.Населението на Египет е над 98 милиона, но много малко от хората, които работа и прилични доходи могат да си позволят нова кола. Средната цена на най-продаваните коли в Египет е между 200 000 и 300 000 лири (между 11 500 и 20 000 долара), но тази цена е непосилна за огромната част от държавните служители, които получават около 3000 египетски лири на месец. На 1 януари тази година правителството най-после реагира и премахна митата на колите, идващи от Европа, което доведе до известен спад на цените, но поддръжниците на „Да изгние” смятат, че това не е достатъчно. А името на движението показва какво се надяват поддръжниците му да се случи с новите коли в дилърствата, посочва сайтът.

Египетската търговията с нови коли е понесла тежък удар през ноември 2016, когато местната лира беше сериозно девалвирана и всички стоки, които са внос рязко поскъпнаха. Малко по-късно египтяните започнаха да се оплакват, че цените на вносните стоки са се повишили неимоверно и това доведе до раждането на инициативата „Да изгние”.

В Кайро дилърите намалиха цените на колите от компактния и средния клас с 20 000 до 40 000 лири (1150 - 2300 долара), а при луксозните возила също поевтиняха с от 100 000 до 150 000 лири.

Вижте повече на AutoMedia.

Последни новини
Още от Автомобили