Nissan и Mitsubishi ще прекратят дейността на Nissan - Mitsubishi B.V., свързана с Карлос Гон

Фирмата е създадена с цел укрепване на връзките между автомобилопроизводителите и заплащане на бонуси на нови сърудници

Карлос Гон. Снимка: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT Карлос Гон. Снимка: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Японските автомобилни производители Nissan и Mitsubishi възнамеряват да прекратят дейността на съвместната компания Nissan - Mitsubishi B.V. Тя е регистрирана в Холандия и е свързана със случая на финансови измами на бившия шеф на френско-японския автомобилен съюз Renault - Nissan - Mitsubishi Carlos Gon, съобщи в събота агенция Jiji, цитирана от ТАСС.

Компанията е основана през август 2017 г. с цел укрепване на връзките между производителите на автомобили и изплащане на бонуси на нови служители на двете компании. Nissan - Mitsubishi B.V. подчертаха, че тримата й директори - Карлос Гон, Хирото Саикава от Nissan и Осаму Масуко от  Mitsubishi - не могат да претендират за никакви плащания чрез нея. Компанията одобрила Gon като нов служител, което направи възможно премахването на това ограничение, но не е уведомила за това ръководителите на компаниите в алианса.

Разследване, проведено в началото на годината показа, че през 2018 г. от фонда на дружеството са получени около 18 млн. Долара, половината от които са незаконно платени на Гон. Саикава и Масуко не са получавали подобни възнаграждения.

Закривайки съвместното предприятие в Холандия, Nissan и Mitsubishi възнамеряват да покажат, че напълно поемат отговорност за финансовите измами с плащанията на Гон и са готови да работят за възстановяване на репутацията на автопроизводителите.

Последни новини
Още от Автомобили